Drama na Đerdapskoj magistrali: Spasavanje risa koga je udario auto 1Povređeni ris/Foto: JP "Nacionalni park Đerdap"

Nadležne službe JP “Nacionalni park Đerdap” su brzom reakcijom spasili mužjaka risa koga je na Đerdapskoj magistrali povredio automobil.

Par sati je bilo dovoljno da se nakon informacije da je na Đerdapskoj magistrali povređena jedinka risa, da ova zver iz porodice mačaka bude pronađena i odvezena u ZOO vrt u Boru, gde joj je pružena odgovarajuća veterinarska pomoć i nega.

-Povređenog risa videli su radnici Štrabaga zaduženi za održavanje Đerdapske magistrale i obavestili nas o tome. Na teren su odmah izašli rukovodilac Službe zaštite i unapređenja lova i ribolova i čuvar Nacionalnog parka i vrlo brzo, između 12. i 13. tunela pronašli su povređenu životinju. Reč je o mužjaku, starom između pet i sedam godina, težine oko 20 kilograma koji je imao oderotinu i ranu na gornjem delu tela – reklao je za Danas direktor JP “Nacionalni park Đerdap” Donji Milanovac Saša Janošević.

S obzirom na to da ovo preduzeće koje je upravljač Nacionalnim parkom “Đerdap” nema mogućnosti da pruži odgovarajuću veterinarsku pomoć, povređena jedinka risa transportovana je istog dana u ZOO vrt u Boru.

Drama na Đerdapskoj magistrali: Spasavanje risa koga je udario auto 2
Foto: JP „Nacionalni park Đerdap“

O nađenoj povređenoj životinji i preduzetim merama obaveštena je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine i resorno ministarstvo.

Prema informaciji kojom raspolažu u JP “Nacionalni park Đerdap” oporavak povređenog risa, nakon hitne hirurške intervencije u borskom ZOO vrtu, je u toku i odvija se uz kontrolu veterinarskih stručnjaka.

Po potpunom ozdravljenju, jedinka ove značajne vrste za biodiverzitet Srbije, biće vraćena u svoje prirodno stanište odnosno na Đerdap.

Budući da je hirurška intervencija bila neophodna očigledno je da je brza i adekvatna reakcija nadležnih službi JP “Nacionalni park Đerdap” spasila život povređenog risa, jedne od desetine ugroženih vrsta u Srbiji.

Ovaj upravljač zaštićenog područja stara se o strogo zaštićenim i zaštićenim divljim vrstama i ujedno planira i sprovodi mere i aktivnosti vezano za praćenje i upravljanje njihovim populacijama, saznajemo u JP “Nacionalni park Đerdap”.

– Smatramo da je na ovaj način efikasna aktivnost zaposlenih u Nacionalnom parku “Đerdap” zajedno sa prisutnim građanima pokazala jednu visoku svest o značaju zaštite prirodnih vrednosti ovog dela Evrope. Inače, Srbija, a Đerdap posebno predstavljaju značajnu biodiverzitetsku vrednost od planetarnog značaja. Mi moramo kroz edukativne, projektno usmerene i sve druge korisne aktivnosti razvijati svest o značaju suživota sa prirodom. JP “NP Đerdap” je i prethodnih decenija uspeo da sačuva i unapredi sve poverene vrednosti , ali će i kroz buduće planirane i programirane sadržaje istrajati na ovom odgovornom zadatku – izjavio je za Danas izvršni direktor ovog preduzeća, mr Nenad Radaković.

Ako je suditi po reakcijama na društvenim mrežama kada je u pitanju povređeni ris sa Đerdapa, svest o važnosti biodiverziteta i očuvanja prirode postoji u Srbiji i da je priroda visoko na listi vrednosti kod mladih generacija.

O važnosti edukacije i razvijanju svesti o očuvanju prirode i bioraznolikosti za Danas govori i Goran Milićev, profesor biologije u XIV Beogradskoj gimnaziji.

– Odziv i pozitivna reakcija koju sam dobio na svoju objavu o povređenom risu (na Linkdinu)
govori da u društvu postoji svest o važnosti biodiverziteta i očuvanja prirode. Dosta istraživanja, tokom poslednjih godina, ukazuje na to da su životna sredina i priroda visoko na listi vrednosti do kojih drže mlađe generacije – kaže Milićev.

Prema njegovim rečima mladi u Srbiji više znaju i brinu o pravima napuštenih pasa i mačaka u gradskim sredinama, kao i o ugroženim vrstama u svetu, nego što imaju znanja i svest o vrednostima prirode u Srbiji.

-Rekao bih da upravo ovde ima najviše prostora da zajedno radimo svi mi – roditelji,nastavnici, mediji. Da energiju i iskazano interesovanje mladih usmerimo na naše probleme i promenimo odnos prema bogatstvu koje imamo. Nekako previše često imam utisak da se mnogo više priča i brine o nečemu što je ili u tamo nekom, dalekom svetu, na šta ne možemo toliko mnogo da utičemo, ili svoju snagu usmeravamo na probleme koji su socijalni i komunalni, a ne ekološki. U najkraćem, više brinemo o pandama u Кini i čoporima pasa lutalica u Beogradu, nego o ovim tihim, nevidljivim, a predivnim stvorenjima u prirodi Srbije – zaključuje profesor biologije Goran Milićev.

Odgovornost koji su pokazali najpre radnici Štrabaga, a potom i nadležne službe JP “Nacionalni park Đerdap”, ZOO vrt Bor, Ministarstvo zaštite životne sredine u akciji spasavanja povređenog mužjaka risa, ulivaju nadu da će Timotije ( nadimak zato što je iz Timočke krajine) i njegova vrsta opstati i brojnost u Srbiji povećati.

Inače, na području Nacionalnog parka „Đerdap“ prema procenama živi između deset i 12 jedinski risa. Ris (Lynx lynx Linnaeus 1758) vrsta zveri iz porodice mačaka je visokospecijalizovani predator čiji plen čine pretežno sisari, najčešće srne, divokoze i zečevi, ređe jeleni i divlje svinje. Vrsta je zaštićena nacionalnim (strogo zaštićena divlja vrsta) i međunarodnim zakonodavstvom i lov na risa je trajno zabranjen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari