Deca stranaca rođena u Nemačkoj posle 1990. godine moći će ubuduće da poseduju oba državljanstva i nemačko i državljanstvo zemlje svojih roditelja, a njihova dosadašnja obaveza da se do 23 godine odluče za jedno od ta dva državljanstva prestaje.

Ovo je jedna od ključnih tačaka ugovora o velikoj nemačkoj koaliciji koji su posle 17 časova usaglašavanja i poslednjih preostalih spornih pitanja 15 ključnih političara Hrišćansko demokratske unije (CDU), Hrišćansko socijalne unije (CSU) i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) definitivno utanačili u noći između utorka i srede.

Šefovi partija su ugovor potpisali juče u podne. „Drugovi, glasajte za“ poručile su vodeće socijaldemokrate svojoj nepredvidivoj partijskoj bazi, koja bi u narednih 14 dana trebalo, svaki od 475.000 članova pojedinačno, da se izjasni „za“ ili „protiv“ velike koalicije pod dogovorenim uslovima. To će biti prvi put u nemačkoj istoriji da se o ovakvoj stvari izjašnjava članstvo jedne stranke. Ako socijaldemokrate kažu „da“, Angela Merkel bi 17. decembra trebalo po treći put da bude izabrana za kancelarku i šeficu vlade u kojoj će njena CDU imati šest mesta, SPD takođe šest, a CSU tri mesta. O imenima ministara razgovaraće se tek posle glasanja socijaldemokrata. Crno-crvena koalicija vladala je Nemačkom poslednji put od 2005. Do 2009.

I pošto je Mihael Grose Bremer (CDU) u 4.52 minuta u sredu ujutro prvi na Tviteru objavio tu za Nemačku veliku vest, nastavljena je putem medija rasprava budućih koalicionih partnera o još jednoj tački ugovora koja se tiče isključivo stranaca. Na ultimativno insistiranje bavarske CSU, budući koalicioni partneri u novoj vladi složili su se da se već 2014. godine donese zakon kojim će za korišćenje nemačkih auto-puteva biti uvedene vinjete odnosno putarina za putničke automobile. Ali ta putarina treba da važi samo za strance odnosno za putničke automobile koji nisu registrovani u Nemačkoj, kakvih je na nemačkim putevima u toku cele godine oko sedam odsto, ne sme da pogodi domaće stanovništvo i mora da bude u skladu sa evropskim propisima o zabrani diskriminacije stranaca. Tako ostvareni prihodi koji se procenjuju na iznos između 250 miliona i 800 miliona evra trebalo bi da budu iskorišćeni za rekonstrukciju starih i izgradnju novih puteva, za šta nedostaje oko četiri milijarde evra godišnje.

Već postojeća putarina za teretnjake na autoputevima biće ubuduće naplaćivana i na nemačkim putevima saveznog značaja.

Od 2015. godine biće u Nemačkoj uvedena opšta zakonska minimalna plata, koja će važiti za celu Nemačku i za sve branše. Ta će plata za početak iznositi 8,5 evra za sat. Tarifnim ugovorima već utvrđene plate niže od ove mogu važiti najdalje do 2016, a dampinški tarifni ugovori se sa zakonskom minimalnom platom moraju uskladiti do 2015. Prebacivanje zaposlenih iz firme u agenciju za rentiranje radnika ograničiće se na 18 meseci, a već nakon devet meseci rentirani radnici u jednoj firmi moraju biti plaćeni isto kao i stalno zaposleni. Zakonska minimalna plata nije obavezna jedino kod plaćanja osoba koje su na praksi ili se u firmi obrazuju za neko zanimanje.

Proširenje penzionih prava za određene kategorije korisnika stajaće Nemačku dodatnih 20 milijardi evra. Od 1. jula 2014. punu penziju uživaće građani sa 45 godina radnog staža i 63 umesto 67 godina starosti, a posebnu penziju primaće i majke koje su svoju decu rodile pre 1992. Od 2017. do 850 evra mesečno dodavaće se onima sa premalim penzijama.

Za investicije u infrastrukturu, obrazovanje i istraživanja Nemačka će do 2017. obezbediti 23 milijarde evra. Do 2025. će učešće struje iz obnovljivih izvora povećati na 45 odsto, a do 2030. na 55-60 odsto.

Iako se procenjuje da će sve koalicione želje tražiti dodatnih 65 milijardi evra i iako je SPD biračima obećala oporezivanje godišnjih primanja većih od 80.000 evra stopom od 49 odsto, izričito je u sporazumu navedeno da porezi neće biti povećavani, ali će novac iz prepunih saveznih kasa, uključujući i socijalne, biti preraspodeljen u korist gradova, opština i pokrajina.

Kad se poklope Božić i Uskrs

Ključni političari CDU i SPD odmah su požurili da se što preko društvenih mreža, što putem medija podsmehnu izgledima za ispunjenje zadatih uslova za uvođenje putarine za strance, pa je Ralf Štegner (CDU) čak napisao da je verovatnoća da se ti uslovi ispune ravna verovatnoći da se Božić i Uskrs sledeće godine poklope. Predstavnici CSU, međutim, ni najmanje ne sumnjaju da je pobeda njihova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari