Dug države prema SOS kanalu je od jula, kada je Privredni sud doneo prvostepenu presudu, do danas porastao za 300 miliona dinara i trenutno iznosi oko milijardu dinara. Naime, Privredni sud u Beogradu je pre skoro pola godine presudio da su Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) i Republička radiodifuzna agencija (RRA) dužne da SOS kanalu, radi nadoknade štete koja je nastala dodeljivanjem neispravne frekvencije na javnom konkursu 2006. godine, isplate 674 miliona dinara. Međutim, nakon prvostepene presude, Ratel i RRA su uložili žalbe kod Privrednog apelacionog suda, koji još uvek nije odlučivao, ali se, s druge strane, iznos štete svakodnevno povećava.

Inače, Ratel je i pre presude Privrednog suda odbijao svaku vrstu dogovora, dok su RRA i SOS bili na korak od poravnanja, što za Danas potvrđuje i Dragiša Kovačević, direktor SOS kanala.

– Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar telekomunikacija, predlagao je dogovor, ali su i Ratel i RRA to odbili. Ja sam, nakon presude, ponudio RRA poravnanje, jer je njihova odgovornost minimalna, pošto su oni, po zakonu, dodeljivali frekvencije koje je planirao Ratel – navodi Kovačević, dodavši da do dogovora ipak nije došlo.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa izvršnim direktorom i advokatom RRA insistirano je da SOS kanal povuče tužbu, a da RRA zauzvrat izvrši povraćaj novca.

– Mi smo to prihvatili. Međutim, to je neko stopirao, pa će RRA, umesto da samo izvrši povraćaj novca koji smo im mi uplatili na ime nadoknade za frekvenciju, biti u obavezi da solidarno sa Ratelom plati višemilionsku štetu – objašnjava Kovačević, zaključivši da je u interesu tuženih, ali i države, da se ovaj spor što pre okonča.

Frekvencija rumunske televizije

SOS kanal je tužio Ratel i RRA, jer je 2006. od Ratela dobio frekvenciju koja je neispravna, odnosno frekvenciju koja po međunarodnoj raspodeli pripada državnoj televiziji Rumunije. Sud je nedavno ustanovio da su tuženi znali da je kanal, koji je predmet spora, još pre dodeljivanja bio neispravan, ali da su ga svesno dodelili SOS kanalu.

Ratel: Ne komentarišemo

U Ratelu juče nisu bili raspoloženi za komentar povodom ovog slučaja.

– Ceo slučaj je još uvek na sudu, tako da je naš stav da ne dajemo komentare dok se ne donese drugostepena presuda – rečeno nam je u Ratelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari