Državni univerzitet u Novom Pazaru neće upisivati brucoše u junskom roku na tri studijska programa 1Foto: N. Kočović

Državni univerzitet u Novom Pazaru neće u junskom roku upisivati brucoše na studijske programe Pravo, Ekonomija i Srpska književnost i jezik, potvrđeno je Danasu.

Na tom univerzitetu za Danas demantuju informaciju koja se pojavila u pojedinim medijima da su ova tri studijska programa osnovnih studija ostala bez akreditacije.

Napominju da postupak akreditacije još uvek nije završen, što nam je potvrdio i predsednik Komisije za akreditaciju Miloran Milovančević.

„Posle pozitivne odluke Komisije za akreditaciju Nacionalnog akreditacionog tela, očekuje se da će konkurs će na tim programima biti raspisan u septembru. Studenti, koji su po ranijoj akreditaciji upisali ove studijske programe moći će bez ikakvih zakonskih prepreka da nastave i završe studije“, kažu na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Inače, na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru će ove godine na 17 akreditovanih studijskih programa u prvu godinu biti upisano ukupno 730 studenata, od čega 505 na budžetu i 225 samofinansirajućih.

U junskom upisnom roku na Departmanu za ekonomske nauke, na studijskom programu Poslovna informatika, upisaće se 60 studenata, a na Departmanu za filozofske nauke (u čijem sastavu su studijski programi: Psihologija i Vaspitač u predškolskim ustanovama) ima 100 mesta.

Departman za filološke nauke, na studijskom programu Engleski jezik i književnost, imaće 30 brucoša.

Na Departmanu za prirodno-matematičke nauke, koji obuhvata matematiku, hemiju i biologiju, planiran je upis 100 studenata.

Isto toliko upisaće na osnovnim akademskim i integrisanim studijama Departman za biomedicinske nauke, na studijskim programima: Farmacija, Rehabilitacija i Sport i fizičko vaspitanje.

U okviru tog departmana je i studijski program osnovnih strukovnih studija pod nazivom Zdravstvena nega, gde je planiran upis 60 studenata.

Na Departmanu za tehničko-tehnološke nauke (i studijskim programima Računarska tehnika, Arhitektura, Građevinarstvo, Softversko inženjerstvo Agronomija i Prehrambena tehnologija) ima ukupno 280 mesta.

Broj budžetskih mesta omogućava da se blizu 70 odsto brucoša školuje o trošku države, kažu na Univerzitetu.

Školarine za samofinansirajuće studente mogu da se plaćaju u više rata i na departmanima za pravne, ekonomske, filozofske, filološke i matematičke nauke biće 60.000 dinara, a na tehničko-tehnološkim i biomedicinskim naukama 70.000 dinara.

Na studijskom program Farmacija školarina će iznositi 120.000 dinara.

Školarine su posle 13 godina povećane za 10.000 dinara, ali su i dalje među najnižim u Srbiji.

Predviđeno je da prijavljivanje za upis bude od 21. do 23. juna, a prijemni ispiti će se održati 30. juna i 1. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari