Dunavska jesetra, strogo zaštićena vrsta ribe, pronađena u Tisi 1Ilustracija Foto: Pixabay/Hans Braxmeier

Ribari koji imaju dozvole za ribolov, objavili su danas da su na reci Tisi uhvaćene dve jedinke ruske (dunavske) jesetre – strogo zaštićene vrste u Srbiji, koja se nalazi pod trajnim lovostajem.

O ulovu jesetarskih vrsta obavešten je Pokrajinski zavod za zaštitu i na osnovu fotografija utvrđeno je da je reč o dve jedinke ruske jesetre, autohtone vrste ribe, koja ima status strogo zaštićene vrste u Srbiji.

Iz Rezervata prirode Zrenjanin naveli su da je prema navodima ribara, živa jedinka nepovređena vraćena u vodu na ušću reke Tisa u reku Dunav, dok je primerak uginule jedinke preuzela stručna služba Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Iz te ustanove su ukazali i da je trgovina jedinkama te vrste, poreklom iz divljine, zabranjena.

U sklopu maniferstacije Svetska izložba lova i prirode u Budimpešti „Jedno s prirodom“ (One with Nature), koja je održana u Budimpešti, izvršeno je poribljavanje reke Dunav ugroženim jesetarskim vrstama oktobra ove godine.

Tom prilikom su u reku puštene kečige (Acipenser ruthenus), ruske (dunavske) jesetre (Acipenser gueldenstaedtii), kao i morune (Huso huso).

Većina jedinki je obeležena specifičnim žutim markerom na levom boku ispred leđnog peraja, koji sadrži serijski broj specifičan za svaku jedinku na osnovu kojeg se jedinke mogu identifikovati, ali i odrediti njihovo kretanje u slivu Dunava.

Stručnjaci Rezervata prirode ukazali su da se može očekivati da i u narednom periodu bude još podataka o ulovu ovih vrsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari