Duvanski dim glavni uzrok opake bolesti 1Foto: Marko Čonjagić

Povodom Svetskog dana protiv duvanskog dima i Međunarodnog dana deteta, danas je u Knez Mihajlovoj ulici održan performans u borbi protiv raka pluća.

Uz sugrađane, decu, Udruženje „punim plućima“, pacijenata i lekara Klinike za pulmologiju UKC Srbija, i svih prisutnih, pedesetoro plesača je uz pesmu „DIMenzija zdravlja“ nastupilo sa koreografijom. Performans je imao za cilj da na simboličan način pokaže koliko je duvanski dim štetan za naše zdravlje.

Karcinom pluća svakodnevno odnese 13 života i po tome je Srbija među vodećim zemljama u Evropi. Deca počinju sa pušenjem već u osnovnoj školi, između 13 i 15 godina. Uglavnom su to cigarete sa aromama, elektronske cigarete, dok je kod većine popularno i posećivanje nargila barova. Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batutu“ izneo je statističke podatke po kojima je 40 odsto tinejdžera do svoje 15 godine probalo cigarete.

U Srbiji od raka pluća svake godine oboli sedam hiljada ljudi, dok gotovo pet hiljada izgubi bitku sa ovom opakom i podmuklom bolešću. Danas, uz pomoć savremenih terapija, rak pluća više ne mora biti smrtonosna, već postaje hronična bolest. Pre dve godine država je uvela savremene imunološke i ciljane terapije za lečenje raka pluća, uz koju oboleli, u najvećem broju slučajava, mogu dugi niz godina da žive kvalitetno.

Da je uz primarnu prevenciju i prestanak pušenja, sa edukacijom mladih, važno i to da se ne zanemaruju simptomi, bio je saglasan dr Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije. On je istakao da su pluća veliki organ i da se simptomi javljaju tek kada karcinom poraste do nekoliko centimetara.

– Simptomi su kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, a posle i ozbiljni simptomi kao što je iskašljavanje krvi, rekao nam je on i dodao da bi svaki pušač stariji od 50 godina trebao barem jedanput godišnje da snimi pluća.

– Cilj ovog Udruženja je i prevencija obolevanja od raka pluća, a to možemo postići borbom protiv pušenja, rekla je Olja Čorović iz ovog Udruženja „Punim plućima“. –Bila sam pušač dvadesetak godina. Kada smo saznali da suprug ima karcinom pluća, oboje smo prestali da pušimo. Iako je do tada govorio da ne može da ostavi cigarete, kada je dobio dijagnozu, odmah je prestao da puši. Kako bih mu bila podrška i ja sam prestala. Nažalost, on je zakasnio. Preminuo je u 56. godini života. Zato apelujem da ne čekate da se razbolite! Ostavite cigarete čim pre, naglasila nam je Olja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari