Sindikat obrazovanja Srbije i GSPRS „Nezavisnost“ potpisali su juče sa Ministarstvom prosvete sporazum o prekidu štrajka, čime su se stekli uslovi za normalizaciju nastave. Druga dva reprezentativna sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti Srbije o sporazumu će se izjasniti na sednicama njihovih glavnih odbora, koje će biti održane narednih dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nakon jučerašnjih pregovora.

Ružica Todić Brdarić iz GSPRS „Nezavisnost“ kaže da je za taj sindikat sporazum prihvatljiv i da to što su ga potpisala dva sindikata, „ne znači da su druga dva protiv i da su se sindikati podelili“ već da o tom dokumentu moraju da se izjasne njihovi glavni odbori. Ona za Danas ističe da je sa Ministarstvom prosvete postignut dogovor da do 1. juna počnu pregovori o visini i dinamici isplate novogodišnje nagrade i pomoći prosvetnim radnicima, čime bi se donekle popravio njihov materijalni položaj. Prema njenim rečima, vlada se obavezala da platni razredi počnu da se primenjuju od 1. januara 2016. godine.

Ona je istakla da potpisivanje sporazuma ne znači da će nastava u školama, članicama tog sindikata od danas biti normalizovana, jer o odluci moraju biti obavešteni prosvetni radnici, učenici i saveti roditelja. Ona očekuje da će škole početi normalno da rade najkasnije od 18. februara.

Jučerašnjim pregovorima nisu prisustvovali članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, jer su, kako kaže potpredsednica tog sindikata Jasna Janković, „razumeli da tamo idu oni koji su spremni da potpišu sporazum.“

– Odluku o tome da li ćemo potpisati sporazum doneće Glavni odbor Unije 16. februara. U njemu sedi 25 članova iz cele Srbije i ne bih mogla da prejudiciram kako će glasati. Pred nama su dve mogućnosti: da nastavimo štrajk ili da potpišemo sporazum i pratimo kako će on biti realizovan – kaže Jankovićeva.

Na pitanje da li su sindikati dobili dodatne garancije da će platni razredi početi da se primenjuju od 1. januara iduće godine, Jankovićeva je odgovorila da je za nju „najveća garancija reč“.

– Bezbroj puta smo se uverili da se pismene garancije ne poštuju. Dobili smo obećanje ministra Verbića da će se zalagati za interese prosvetnih radnika. Mi smo ga pitali šta će biti ako platni razredi ne uvedu od 1. januara 2016, na šta je odgovorio da onda neće biti ni ove vlade. Iz toga smo zaključili da, ili se nismo dobro razumeli sa ministarkom Kori Udovički ili je vlada promenila stav i shvatila da se sindikati obrazovanja bore za pravedniju raspodelu novca iz državnog budžeta – kaže Jankovićeva.

„Sraman sporazum“

Pre početka pregovora Forum beogradskih gimnazija, koji je član Sindikata radnika u prosveti Srbije, apelovao je na sva četiri reprezentativna sindikata prosvete da ne pristanu na „sramni sporazum“ koji je predložila vlada, jer predstavlja „vređanje inteligencije“ prosvetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari