Neki gradski i opštinski činovnici u Nišu, među kojima i oni iz gradskog javnog pravobranilaštva i kabineta gradonačelnika, pored plata primaju i zarade po ugovorima o delu, i to za iste ili slične poslove koje već obavljaju u radno vreme i za koje su plaćeni iz lokalnog budžeta, tvrde Državna revizorska institucija i opozicija.

Uprkos tome što državni revizori upozoravaju da su takve isplate protivzakonite, i druge lokalne samouprave u Srbiji takođe su spremne da svojim službenicima obezbede dve „plate“ za jedan isti posao.

– U Nišu je od jula 2008. do kraja novembra 2011. po ugovorima o delu isplaćeno 46,7 miliona dinara, a na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima (koji ne mogu trajati duže od 120 dana godišnje) još 7,1 milion dinara, što je skoro 54 miliona dinara. Iznos je i veći, jer svako radno mesto nosi i druge troškove, među kojima su, recimo, kompjuteri ili mobilni telefoni. Niška gradska i opštinske uprave su takve ugovore u velikoj meri zaključivale sa svojim činovnicima, uprkos tome što Zakon o radu propisuje da „poslodavac može da zaključi ugovor o delu samo radi obavljanja samostalnih (intelektualnih i fizičkih) poslova koji su van nadležnosti (delatnosti) poslodavca“. Izvesno je da novac koji im je protivzakonito uplaćen mora da bude vraćen u budžet, pa očekujemo adekvatne reakcije DRI, budžetske inspekcije i gradskog javnog pravobranioca- kaže Đokica Milovanović, funkcioner LDP u Nišu.

Prema podacima koje je niška LDP dostavila medijima, u Službi za poslove gradonačelnika Miloša Simonovića („kabinetu gradonačelnika“) je od septembra 2008. do kraja 2010. godine po ugovoru o delu angažovano 16 osoba. Među angažovanim činovnicima su i pojedini gradski rukovodioci ili funkcioneri niške DS koji su zaposleni u toj službi. U javnosti se pojavila informacija da je i u Službi za poslove Skupštine grada, kojom predsedava Mile Ilić (SPS), samo u toku 2010. godine angažovano šest osoba, a da su sa svima potpisivani ugovori o delu na po šest meseci. Pojedini stalno zaposleni činovnici u ovoj Službi su pomoću takvih ugovora svoju osnovnu platu mesečno uvećavali za po 40.000 dinara, navode pojedini mediji, dodajući da „gotovo da nema javne institucije u Nišu“ u kojoj se plate zaposlenih ne „povećavaju“ na ovaj način.

I Izveštaj DRI o kontroli načina trošenja niškog budžeta za 2010. godinu „na tragu“ je ovakvih tvrdnji. U tom izveštaju, objavljenom pre manje od dva meseca, navodi se da je grad Niš po ugovorima o delu zaključenim protivno Zakonu o radu isplatio skoro 13 miliona dinara. Služba za poslove gradonačelnika isplatila je ukupno 2,9 miliona dinara kroz 18 ovakvih ugovora, Služba za poslove Skupštine grada više od četiri miliona dinara kroz 12 ugovora, a Služba za poslove Gradskog veća oko pola miliona dinara kroz šest ugovora. Služba za održavanje i informatičko – komunikacione tehnologije zaključila je četiri ugovora o delu vrednih oko 400.000 dinara.

Kuriozitet je da je i gradsko javno pravobranilaštvo u 2010. zaključilo pet protivzakonitih ugovora o delu sa svojim službenicima u vrednosti od skoro dva miliona dinara. Isto su učinile i Uprava za poljoprivredu (tri ugovora o delu vredna 1,3 miliona dinara), Uprava za planiranje i izgradnju (tri ugovora vredna pola miliona dinara) i Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj (pet ugovora vrednih dva miliona dinara).

– Ugovori o delu zaključivani su čak i sa rukovodiocima u gradskoj i opštinskim upravama, pa i u samom „kabinetu“ gradonačelnika. Najilustrativniji primer je Novica Simić, načelnik opštinske uprave Medijana, inače najveće gradske opštine u Nišu, koji je takođe radio po ugovoru o delu i potpisao ga sam sa sobom. I oni koje nisu zaposleni u gradskoj ili opštinskim upravama angažovani su po ugovoru o delu zbog ličnih, partijskih, kumovskih i drugih veza sa takvim ili sličnim gradskim i opštinskim rukovodiocima. Da li su „duple plate“ za već zaposlene činovnike ili ljude izvan gradske i opštinskih uprava koji već imaju posao, a bivaju angažovani zbog „veze“ sa gradskim i opštinskim rukovodiocima način da se smanji velika nezaposlenost u Nišu?- pita Milovanović, podsećajući da je na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje oko 36.000 nezaposlenih.

Sudeći po najnovijim izveštajima DRI, i drugi gradovi i opštine u Srbiji na sličan način „brinu“ o zaradama svojih činovnika. Kikinda je, recimo, u 2010. na ugovore o delu suprotne Zakonu o radu potrošila 6,7 miliona dinara. Samo za „usluge sređivanja opštinskog podruma, dvorišta i slične poslove“ isplatila je 1,2 miliona dinara Sindikatu koji okuplja njene činovnike. I opština Bečej je te godine trošila novac svojih sugrađana na ugovore o delu zaključene sa svojim službenicima. Grad Beograd je zaključio protivzakonite ugovore o privremenim i povremenim poslovima u iznosu od 2,5 miliona dinara. Novi Sad je zbog ugovora o delu kršio Zakon o radu, a Jagodina je bez javnog konkursa „zaključivala višegodišnje ugovore o delu za pružanje različitih usluga, kao što su na primer održavanje i popravka voštanih figura“.

U lokalnim samoupravama se ovakva „briga o činovniku“ neformalno obrazlaže činjenicom da je prosečna činovnička plata niža od prosečne zarade u Srbiji, a da su propisi o koeficijentima za obračun nedovoljno dobri, pa i sporni. Izvan gradskih i opštinskih kancelarija se pak mogu čuti i bitno drugačiji komentari. Svode se na zaključak da „birokratija“ ne bi trebalo da ima veća prava od onih koji je finansiraju. Lokalna administracija nije ništa drugo do servis građana, koji sve teže zarade i samo jednu platu.

Gradonačelnik neće da govori za Danas

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović odbio je da odgovori na pitanja Danasa o „dupliranju“ zarada gradskih činovnika.

– Gradonačelnik je dao izjavu nekim medijima i neće je davati za Danas – rekla je portparolka kabineta Stanislava Todorović, nakon što smo dva dana čekali odgovore. Simonović je prethodno za jedan medij kratko rekao da „grad ima pravo da angažuje zaposlene u gradskoj upravi i njegovom kabinetu za poslove koji ne spadaju u njihov redovni posao“.

„Prozvani“ načelnik uprave gradske opštine Medijana Novica Simić je takođe ocenio da angažovanje zaposlenih u opštinskoj upravi po ugovoru o delu nije protivno zakonu, a da to potvrđuje i „pozitivan“ izveštaj budžetske inspekcije o poslovanju opštine u 2010. – Recimo, za organizaciju „Medijana festa“ angažujemo zaposlene u opštini, a ne ljude sa strane jer oni imaju najviše iskustva i najpouzdaniji su – rekao je on, dodajući da „nikada nije radio po ugovoru o delu, niti zaključivao takav ugovor ‘sam sa sobom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari