Dveri podržavaju povratak služenja vojnog roka, ali ne na stari način 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović kazao je danas da se taj pokret zalaže za povratak redovnog služenja vojnog roka, ali da ne želi povratak na stari način služenja.

Obradović je u pisanoj izjavi podsetio da su Dveri u novembru 2015. godine pokrenule posebnu kampanju za povratak redovnog služenja vojnog roka za sve punoletne i zdravstveno sposobne muškarce u Srbiji.

On je naveo da Dveri predlažu „jedan potpuno novi i savremen način za obavljanje ove grđanske dužnosti“ koji taj pokret naziva obuka osposobljavanja za poslove odbrane, zaštite i spasavanja.

„Tu smo se pozvali na primer skandinavskih zemalja koje su ponovo uvele obavezu služenja vojnog roka na taj način da se kod njih u vojnu evidenciju uvode svi vojno sposobni muškarci i žene, ali se na službu pozivaju samo oni za koje se proceni da su motivisani. U tom pravcu sprovode se detaljna i opsežna procena i selekcija u specijalizovanim centrima, što je model koji pokret Dveri predlaže i za Srbiju“, rekao je Boško Obradović.

Prema njegovim rečima, obučavanje sa oružjem bi se realizovalo u trajanju od tri meseca u centrima za obuku, a nakon tri meseca osobe koje se prijave za dobrovoljni nastavak obuke bile bi zadržana na narednom tromesečnom kursu.

Najbolji bi, kako navodi, mogli da konkurišu za prijem u profesionalnu vojnu službu.

„Ako uzmemo u obzir da prema statističkim podacima u Srbiji godišnje stasa oko 72.000 mladića i devojaka potencijalnih regruta, smatramo da bi nama bilo dovoljno da svaki sedmi prođe ovu selekciju i uputi se na obuku osposobljavanja za poslove odbrane, zaštite i spasavanja (umesto nekadašnjeg služenja vojnog roka). To bi bilo deset hiljada mladih ljudi godišnje“, kazao je Obradović.

On je dodao da bi pre primene tog koncepta obučavanja za poslove odbrane trebalo ići postupno, počev od uvođenja predvojničke obuke u srednjim školama u trajanju od tri do sedam dana – koja bi se održavala na poligonima Vojske Srbije, nosilac bi bilo Ministarstvo odbrane, a organizaciju i sprovođenje bi poverili Vojnoj akademiji.

„Sledeći korak bi bio uvođenje predvojničke obuke za studente na fakultetima i višim školama, bez obzira na pol. To bi bila obuka za poslove odbrane, zaštite i spasavanja, koja bi se sprovodila intenzivno, praktično i u terenskim uslovima u trajanju od maksimalno mesec dana“, naveo je Obradović u saopštenju.

Dodao je da bi studenti birali da li hoće obuku sa ili bez oružja i u kom terminu za vreme redovnih studija bi pohađali obuku, koja bi se realizovala u centrima za obuku Vojske Srbije.

Za obuku sa oružjem nosilac bi bilo Ministarstvo odbrane, a realizovala bi Vojna akademija, dok bi za obuku bez oružja nosilac bilo Ministarstvo unutrašnjih poslova a za realizaciju zadužen Nacionalni trening centar za vanredne situacije, dodao je Obradović.

„Smatramo da je u ovom novom konceptu veoma važna i obaveza osposobljavanja za poslove zaštite i spasavanja. Ona bi važila za sve punoletne i zdravstveno sposobne vojne obveznike, muškarce i žene, koji nisu u sistemu obaveze obučavanja sa oružjem“, rekao je lider Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari