Dveri traže od Gradske uprave Čačka podatke o broju umrlih u poslednje tri godine 1Foto: Katarina Pantelić

Predsednik Gradskog odobra Dveri u Čačku Milan Roganović rekao je danas da je ta stranka zabrinuta za stanje javnog zdravlja i da je zbog toga tražila od Gradske uprave podatke o broju umrlih u poslednje tri godine.

Roganović je rekao novinariam da od Gradske uprave Čačka traže i podatke o broju umrlih po dijagnozama bolesti ili uzročnicima smrti, po starosnom dobu i po polu.

„Ove informacije tražimo zato što želimo da opomenemo aktuelnu naprednjačku vlast na obavezu i odgovornost da brine o javnom zdravlju i skrenemo pažnju na loše stanje našeg zdravstvenog sistema“, rekao je Roganović, koji je po profesiji lekar specijalista.

On je naveo da Srbija spada u zemlje s najvećom smrtnošću od kovida, ali i od drugih hroničnih neinfektivnih oboljenja.

„Oko nas ima sve više bolesnih osoba, ljudi različitih starosnih dobi koji veoma teško i sporo dolaze na red za preglede u nadležnim zdravstvenim ustanovama“, rekao je Roganović.

Dodao je da narastajući zdravstveni problemi nisu isključivo vezani za aktuelnu epidemiološku situaciju, jer pored kovida postoje i druga oboljenja od kojih populacija sve više oboleva i umire.

„U Srbiji od posledica kardiovaskularnih oboljenja godišnje umire oko 52.000 ljudi, od onkoloških između 20.000 i 22.000, a zbog komplikacija na disajnim organima usled aerozagađenja preko 12.000 osoba“, rekao je Roganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari