DW: Kako francuska javnost vidi Srbiju?

Ostavite komentar


  1. Једини и вечити пријатељ Србије у западној Европи је Француска.Српски грађански Закон је прописан по угледу на Француски грађански закон који је велики Наполеон Бонапарта донео уз речи „историја ће ме запамтити по доношењу Француског грађанског закона“. Дело Цара Константина Порфирогенита из 10.века о „Управљању царством“ је чувано у Француској,дела из Франачких хроника су Французи сачували,то су фундаментална историјска дела која су од пресудне важности за очување Српске историје.Србија је са Француском увек побеђивала,први Српски устанак је 1804.г почео кад је Наполеон постао Цар а други Српски устанак је отпочео који месец пре него што је Наполеон изгубио битку код Ватерлоа.Иво Андрић стидљиво је у Травничкој Хроници описао утицај Француске на Српски народ у Босни и Далмацији скромно,не залазећи у суштину.Живела Француска !

    1. Te Француске више нема као ни некадашње Србије нажалост. Уузгред због Наполеоновог напада на Русију је и сломљен први српски устанак.
      Државе немају пријатеље, само интересе, поготово на западу. Са народима је прича мало компликованија али и у тој причи Французе данас Срби мало занимају.

      1. Ма, јесте, Бобо – помогли би нам Руси, ал’ су морали да однесу Наполеону лек…

  2. Stvari ne stoje tako sjajno kako su ovde prikazane. U Prvom svetskom ratu jesu bile na istoj strani, ali u Drugom ne bih rekla. Zvanična kraljevska vlast je (iako možda nevoljno) ipak pristupila Trojnom paktu. Dakle „zvanična Srbija“ (vladajuća dinastija), u najmanju ruku, nije bila članica antihitlerovske koalicije. Koliko bi doprinosila Trojnom paktu i koje bi njene obaveze bile, oko toga možemo samo da hipotetišemo, jer do toga nije došlo zaslugom – komunista. Koji nisu bili nikakva „zvanična Srbija“, već revolucionari koji su iz teške ilegale krenuli da osvajaju vlast. Današnja Srbija nastoji da ukloni svaki trag te ideologije i tog pokreta te nema nikakvo (najmanje moralno) pravo da se poziva na rezultate komunističkog pokreta, pogotovo što svojom politikom pokazuje da nema nikakvih dodirnih tačaka sa antifašizmom. Dalje, prelazi se preko činjenice da je Drugi svetski rat odavno završen i da se mnogo toga od tada izmenilo. Npr. Francuska i Nemačka su bliski saveznici i čine kičmu sadašnje EU, tako da te priče ko je bio na kojoj strani pre 70 ili 100 godina su odavno relativizovane. Zato je Srbija tu gde jeste. Umesto da konačno uhvati priključak sa stvarnošću, još uvek se poziva na nešto što je davno prošlo a i pitanje je dal je i onda bilo baš tako kako se sada idealizovano predstavlja.

    1. У време када је намесничка влада потписала Тројни пакт Француска је већ била бивша, а Вишијевски режим у савезништву с Рајхом. Је л’ тако?

      1. Znači, i zvanična Srbija i zvanična Francuska su bile na strani Osovine.
        Jedino što se Francuska ponosi svojim pokretom otpora i Degola slavi kao oslobodioca i najvećeg državnika, a Srbija zatire svaki pomen na komuniste i Tita, a veliča i rehabilituje kolaborante, Nedića, itd.
        Poređenje nebo i zemlja.

        1. Милена, Велики Де Гол,није желео да има никакве политичке односе са комунистима и Титом из разлога што су комунисти,по речима Де Гола „убили Генерала Дражу Михајловића, са којим сам седео у истој клупи у војној школи“.То Вам је историјска чињеница.

        2. Приметите и то да француски комунисти за разлику од српских/југословенских нису окупацију искористили за револуционарно преузимање власти тј. велеиздају. Ценим да је то битна разлика.

  3. Francuska je jedno 150 godina ispred nas,i ako nas vezu neke istorijske cinjenice ,neka pomoc kroz istoriju precenjena je kao i sve sto je precenjeno u Srbiji!Sedeti u nekom Beogradskom lokalu uzeg centra grada i posmatrati stanje u Srbiji daleko je od realnosti da se vidi sva beda i propast nase Srbije koju volimo a vise od toga hvalimo se i njom se ponosimo!Krenite iz Beograda na koju god stanu i pogledajte infrastrukturu…pogledajte puteve(a vise pored puteva),pogledajte male gradove i varosice i videcete da je vreme stalo tamo negde 80-ih!Pogledajte zarasle livade i zbunje i grmlje do samog puta oko svake kuce…pogledajte mostove…prljave reke i oko reke…pogledajte automobile,kamione i traktore…pa sami zakljucite koliko smo propali i zaostali!Pogledajte u svoje dzepove,stedne racune…i dugove??Pogledajte politicare,javne licnosti…pogledajte RTS,Pink,Happy,O2….lokalne televizije…a onda pricajte o Francuskoj,i ljubavi Francuske prema Srbiji!Tesite se da smo mi nesto bitni..njima!Ova zemlja ide dublje u podele,dublje u propast jer opsti interes ljudi ne postoji!Nikoga vise nije briga da vidi sta je problem u mesnoj zajednici…selu,a kamo li gradu i drzavi!Velicajte vodju koji je skoro 30 godina probao sve da bi osvojio vlast koju ce drzati mobilisuci lude Srbe kao vojsku…da mu klicu i brane i njega i Srbiju od NIKOGA…samo njima znanih neprijatelja!Ti neprijatelji su svi koji prstom ukazu na nesto lose u Srbiji danas!A lose je sve…od drzave do naroda!!!Tako da poseta Makrona danas ima za cilj nasima za slikanje i velicanje a njemu za jednim suludo izgubljenim danom!Niti je on neko ko nama moze i hoce pomoci…niti nama Srbima danas ima pomoci..krademo svoju drzavu decenijama,velicamo parazite koji nas vode,krademo bogu dane i docicemo do toga da cemo jedni drugima biti najveci neorijatelji!Ostaje namda sedimo ispred televizora i gledamo “zadrugu”,”parove”….po nekada neku utakmicu,Novaka Djokovica…Crvenu Zvezdu…najedemo se pasulja i klicemo nebeskoj Srbiji..a sto su nam gace pocepane,to nas nije briga!Danas je tema zivela Francuska i ziveo Vucic..a sutra vec nacicemo sebi leka i utehe..jer je leto,stizu sljive,kruske,jabuke..nece da crknemo od gladi…do prvog snega!!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.