Pokret Muslimanska braća upozorio je juče da sudska odluka o raspuštanju Skupštine Egipta i dozvola premijeru svrgnutog režima nedavno osuđenog Hosnija Mubaraka da se kandiduje za šefa države, vode poništavanju rezultata revolucije iz februara prošle godine.


Muslimanska braća koja imaju najviše poslanika predviđaju još opasnije dane nego za vreme narodne pobune protiv Mubaraka. Vrhovni sud je u četvrtak naredio raspuštanje Skupštine jer je trećina poslaničkih mesta dodeljena nelegalno, te je nelegalan i sastav celog parlamenta.

Zbog toga će morati da se ponove izbori za sva poslanička mesta. Odlukom će zakonodavna vlast biti predata u ruke Vrhovnom savetu oružanih snaga, što demokratski aktivisti ocenjuju kao nastojanja oficira da ojačaju svoju vlast. Za njih raspuštanje novoizabranog parlamenta predstavlja puč.

Vrhovni sud takođe je odlučio da poslednji premijer iz Mubarakovog režima Ahmed Šafik može da bude kandidat na izborima za šefa države. Njegov protivkandidat u drugom krugu, predstojećeg vikenda, biće kandidat Muslimanske braće Mohamed Morsi. On je izjavio da je razočaran odlukom Vrhovnog suda, ali da će je uvažiti, kao što uvažava podelu vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari