Ejda Bajron – žena koja je utrla put digitalnom dobu 1Foto izvor: Wikipedia

Interesovala se za matematiku i nauku što nije bilo uobičajeno za jednu damu iz visokog društva kojem je pripadala.

Ejda Bajron, čuvena grofica od Lavlejsa, rođena je 10. decembra 1815. godine u braku velikog pesnika lorda Bajrona i baronice Anabele Milbank.

Kada je imala samo nekoliko meseci, njeni roditelji su se rastali a otac je ubrzo napustio Englesku. Ejda sa njim nakon toga nije imala kontakt. Preminuo je kada je imala osam godina.

Njena majka u želji da je drži podalje od poročnih krugova u kojima se ranije kretao njen otac, zdušno je podržavala njenu želju da se bavi naukom što nije bilo karakteristično za žene njihovog vremena.

Osoba na koju se mlada Ejda posebno ugledala bila je Meri Somervil, prva žena član Kraljevskog Astronomskog Društva i eminentna matematičarka. Upravo je gđa Somervil upoznala Ejdu sa njenim budućim mužem, Lordom Vilijamom Kingom, koji je ubrzo postao grof od Lavlejsa.

Na molbu tada čuvenog profesora Čarsla Babidža sa kojim je sarađivala, Ejda se latila prevođenja na engleski jezik njegovog predavanja održanog na Univerzitetu u Torinu u Italiji 1842. godine.

Uz prevod dodavala je i neka svoja razmišljanja. U jednom od svojih komenatara, Ejda je opisala algoritam za analitičku mašinu za izračunavanje Bernulijevih brojeva. To se smatra prvim algoritmom ikada napravljenim sa idejom da se primeni na računaru. Upravo to je razlog zašto se ona smatra prvim programerom na svetu.

Pored toga, pokazala je i velike viozionarske sposobnosti predviđajući primenu Babidžove mašine u polju grafike, veštačke inteligencije i komponovanju kompleksne muzike.

Na kraju tog svog rada potpisala se kao A.L.L, jer za žene iz više klase u to doba, nije bilo prihvatljivo da se bave bilo kakvim naučnim spisima.

Po njegovom objaljivanju doživela je duševni i mentalni slom a lekari su joj prepisali kombinaciju lekova i alkohola koja se danas smatra smrtonosnom. Tu počinje njena borba sa zdravljem i porocima.

U jednom trenutku je uspela da se oslobodi na neko vreme alkoholizma ali ga je zamenila novom zavisnošću – kockom.

U međuvremenu je Babidž zapao u dugove a Ejda je obolela od raka materice.

Da bi skrenuli pažnju sa svojih nedaća, ovo dvoje vrsnih matematičara se odlučilo da iskoristi svoje znanje i primeni matematičku teoriju verovatnoće kladeći se na konjske trke.

Ta njihova avantura sa konjskim trkama se nije slavno završila. Babidž se donekle izvukao iz dugova a Ejda je morala da založi porodični nakit.

Podlegla je opakoj bolesti u 36. godini i po njenoj želji je sahranjena pored oca koga nikada nije upoznala.

Uprkos kontravezama koje su je pratile, njen naučni dobrinos je nesumljiv. U njenu čast jedan programski jezik nosi ime po njoj,  kao i jedna nagrada za ženski doprinos tehnologiji.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari