Eko Barajevo: 3.600 tona opasnog otpada ostavljeno nakon isteka dozvole firmi Junirisk 1Ilustracija Foto: R. Marković/Danas

Pošto je kompaniji Junirisk, koja se u Barajevu bavi preradom opasnog i neopasnog industrijskog otpada, istekla probna dozvola za rad, na lageru je ostalo 3.600 tona opasnog industrijskog otpada, za koji čak i vlasnik kompanije tvrdi da ne zna koji je njegov sastav, rekla je FoNetu predstavnica Inicijative Eko Barajevo Vera Popović.

Ona je u serijalu razgovora Vidokrug o ekologiji podsetila da Junirisk u Barajevu posluje od 2021. godine, a da je prethodno poslovao u Rakovici, gde je, kako tvrdi, izazvao pomor riba u Topčiderci.

Popović navodi da oni posluju već 15 godina i da su svuda imali neki problem sa lokalnom zajednicom.

„Koriste tehnologiju koja se nigde u svetu ne upotrebljava za preradu više od 300 vrsta opasnog industrijskog otpada“, dodala je ona i napomenula da su dozvolu za to dobili od vlasti Srbije.

Kada takva kompanija dođe na novu lokaciju, mora da dobije dozvolu za probni rad i napravi studiju o uticaju na životnu sredinu, naglasila je Popović i precizirala da je Junirisk dobio dozvolu za probni rad na godinu danam sa mogućih 240 dana produženja.

Posle toga, kompanija može da dobije dozvolu za rad na 10 godina, ali je Junirisku u martu 2023. godine istekla dozvola za probni rad, u okviru kojeg, kako tvrdi Popović, ta kompanija nije ispunila uslove da bi dobila produžetak dozvole.

Prema njenom mišljenju, Kompanija nije dobila dozvolu zbog neispunjavanja uslova i raznih zakonskih propusta, ali i veoma loše tehnologije koju je koristila.

Uprkos tome, Junirisk je ponovo podneo zahtev za izdavanje privremene dozvole za potpuno istu tehnologiju, na istoj lokaciji, sa istom dokumentacijom.

Govoreći o 3.600 tona opasnog otpada koji je ostao na lageru posle isteka probne dozvole, Popović je predočila da je to 180 šlepera opasnog industrijskog otpada, koji se na lokaciji nalazi već godinu i po dana.

Kako je naglasila, inspekcija je naložila da kompanija taj opasan industrijski otpad mora da reši u roku od 20 dana, što se još nije desilo.

Činjenica da ni vlasnik kompanije ne zna sadržinu otpada koji je ostao na lokaciji izaziva zabrinutost građana, ukazala je Popović.

Junirisk skladišti i otpad koji je zapaljiv, toksičan i ekotoksičan, tvrdi ona i napominje da sav taj opasan otpad vremenom menja karakteristike i postaje još opasniji nego što jeste.

“Oni mogu da se međusobno kontaminiraju, mogu da izazovu velike nesreće, može da dođe do eksplozije, može da dođe do raznih nemilih događaja, a pogon te kompanije se nalazi u gusto naseljenom mestu”, naglasila je Popović.

U blizini postrojenja nalaze se obdanište, opština i železnička stanica, dodala je ona i konstatovala da nedovoljna udaljenost postrojenja od stambenih i drugih objekata prestavlja kršenje propisa.

Kako je obrazložila, Plan detaljne regulacije administrativnog područja grada Beograda podrazumeva da takvi pogoni moraju da budu udaljeni od kuća između 500 i 1.000 metara.

U samoj dokumentaciji Juniriska se navodi da su prve kuće na 250 metara, a udaljenost od pogona je još manja nego što su i oni sami prijavili, rekla je Popović.

Osim toga, Plan podrazmeva da bi Junirisk morao da se nalazi na prostoru od 80 do 300 hektara, dok ta kompanija posluje na 12 hektara.

Inicijativa Eko Barajevo se zalaže za usvajanje propisa o kontroli opasnih supstanci i usklađivanju domaćih direktiva sa evropskom SEVESO 3 direktivom.

Ona propisuje način poslovanja kompanija koje se bave opasnim supstancama, ali reguliše i pitanje bezbednost lokacija na kojima se ta postrojenja nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari