Eko straža poziva na novi protest pred radikalizaciju 1

Eko straža pozvala je građane da se 4. decembra u nedelju okupe na Savskom mostu na protestu protiv aerozagađenja. Protest je nazvan „Protest prebrojavanja – Protest protiv aerozagađenja – protest pred radikalizaciju“.

– Trogodišnja borba za bezopasan vazduh se nastavlja. Protest prebrojavanja je zakazan za 4. decembar. Ukoliko nas se skupi 30.000 znaćemo da imamo dovoljno jaku kritičnu masu za radikalizaciju i šest dana kasnije zatvorićemo pet beogradskih mostova – navode organizatori.

Oni navode da je „Sada pravo vreme da vidimo koliko nas ima, nemojte se bojati, jer sigurnost je upravo u brojevima“.

– Molimo sve privatnike koji imaju zaposlene koji rade nedeljom da ih puste na dva sata da dođu na protest! Pozovite prijatelje, rodbinu, kolege i poznanike da se pridruže i da se izborimo za nešto što je javni interes preko šest miliona građana – da dišemo vazduh koji nije opasan za disanje! Podelite sliku preko viber i whatsapp grupa. Za koji dan ćemo napraviti verziju brošure za štampanje i okačiti radne fajlove pa možete poziv samoinicijativno odštampati i podeliti po komšiluku ili gde već želite – najavljuju organizatori.

Dalje ističu da je „odmah po najavi radikalizacije premijerka Ana Brnabić jnajavila novu radnu grupu protiv zagađejna iako postojeća postoji i za tri godine se sastala jedanput“.

To je sigiran znak da oni rade samo pod pritiskom i da se boje mase! Ono što zahtevamo od njih je sledeće: Od predsednika vlade – da postuje ustav i zakone koje su sami propisali, da prestanu da obmanjuju narod kako zagađenja nema jer ih sopstvena agencija za monitoring u tome demantuje. Tražimo da vlada usvoji trenutne planove kvaliteta vazduha, obaveštava adekvatno javnost o trenucima povišenih koncentracija i da napravi jasnu strategiju. Hoćemo svakih mesec dana da obaveste javnost o tome sta je uradjeno za period od prethodnih mesec dana i ukoliko mi kao javnost nismo zadovoljni, neko mora snositi odgovornost – navodi se u pozivu.

Takođe se dodaje da se od javnog tužioca traži da uspostavi sistem sankcionisanja zagađivača organizovanjem sudstva i koordinacijom sa ostalim institucijama.

-Da ukoliko postoje administrativne poteškoće da se zagađivači procesuiraju, pronađe rešenje sa ostatkom donosioca odluka kako bi se svi zagađivači adekvatno sankcionisali, tačnije da obezbedi postulat iz zakona: „zagađivač ili njegov pravni sledbenik obavezan je da otkloni uzrok zagađenja i posledice direktnog ili indirektnog zagađenja životne sredine“. Od predsednika republike Srbije tražimo da se u skladu sa svojim nadležnostima ne meša i ne opstruira građane u borbi za javni interes – zaključuje se u pozivu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari