Aktivisti Eko brigade počinju prikupljanje potpisa u Pomoravlju 1Foto: Privatna arhiva

Kao što su Savez ekoloških udruženja Srbije (SEOS) i Kreni promeni najavili, počinje prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu o zakonskoj zabrani iskopavanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata, a mi se, kao i do sada, pridružujemo ovoj akciji, kažu iz jagodinske Eko brigade.

Do sada su članovi ove grupe organizovali proteste, blokade puteva, podržavali okolne opštine i nedavno kampovali ispred Predsednišva Srbije.

Njihova borba se nastavlja, sa ciljem da se u našoj zemlji spreči otvaranje rudnika i eksploatacija koja bi, ističu ekološki aktivisti, imala značajno negativne posledice na životnu sredinu.

„Trenutno nema smisla da se organizuju protesti, jer su raspuštene institucije koje bi mogle da prihvate naše zahteve. Ipak, sada se pridružujemo inicijativi i pozivamo građane Jagodine i okoline da daju potpis kako bismo sprečili iskopavanje litijuma, bora i asocijacije elemenata“, rekao je za Danas Veljko Gligorijević, osnivač Eko brigade.

Potrebno je da 30.000 građana Srbije svojim potpisom podrži inicijativu. Naš sagovornik isitče da to mora da bude građanska borba, bez obzira na predizbornu atmosferu i stranačku politiku.  Kako kaže, apeluje na ekološka udruženja da ostanu ujedinjena i složna.

„Naravno da ima nekih međusobnih razlika i neslaganja, ali mislim da je SEOS primer dobre prakse kako možemo da sarađujemo i da ne razvodnjavamo ideju koja nam je od životne važnosti“, smatra Gligorijević.

Informisanje građana o ovoj temi bio je, kažu iz Eko brigade, mukotrpan posao koji i dalje traje. Sa njima se slaže i Marica Živanović Poljo iz rekovačke organizacije Neko brine za Levač.

„Započeli smo priču o ekologiji baš zbog iskopavanja litijuma. U Rekovcu nema industrije, a drugi ekološki problemi su lakše rešivi. Međutim, kada smo saznali da ovde postoje istražna područja, počeli smo da se borimo protiv toga. Ako ništa drugo, bar smo do sada uspeli da osvestimo ljude da treba da ih zanima šta se dešava u njihovoj neposrednoj okolini“, kaže naša sagovornica.

Ipak, podseća da je želja građana da se zabrane istraživanja, iskopavanja i otvaranja rudnika dugotrajan proces koji je u nekim zemljama trajao čak deceniju.

Aktivisti iz Rekovca iz dokumentacije do koje su došli, saznali su za istražna područja i planove, kao i da je lokalna vlast bila upućena u sve još od 2017. godine, iako su tvrdili drugačije.

„Dobijali smo prekršajne prijave i kazne zbog blokada, trpeli smo pritiske, kao i aktivisti u drugim gradovima, ali smo izgubili poverenje u Opštinu i ostaje nam samo da se sami borimo za svoju zemlju i vodu“, rekla je Marica Živanović Poljo.

Drago joj je kaže, što je svest građana šira, a ekološki aktivizam jača iz dana u dan, bez obzira na aprilske izbore i rezultate koje će neko ostvariti.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Antirudari kreću na Bešnjaju

Osim borbe protiv iskopavanja litijuma, bora i asocijacije elemenata, Eko brigada najavljuje nove aktivnosti. Posebno su zabrinuti za drveće na planini Bešnjaja.

„To je još jedna prirodna lepota koja se očigledno planski uništava. Ne znam ko tamo seče šume i zašto, ali vidimo da toga ima u velikoj meri. Planiramo da sa Kragujevčanima napravimo zajedničku akciju pošumljavanja i uradimo sve što treba da taj kraj sačuvamo“, rekao je Veljko Gligorijević.

Podseća na prirodne, ali i turističke potencijale Bešnjaje, bogate izvorima vode za piće. Reč je o neiskorišćenim resursima.

„Nazivaju nas antirudarima i stavljaju na teret da kočimo prosperitet. Taj kraj ima divne izvore, a sela u okolini nemaju vodu. To je strašno. Mi nudimo lep program korišćenja i razvijanja plodnog zemljišta, vode, hrane, vazduha, turizma koji nam je priroda velikodušno dala“, istakao je naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari