Ekološki front od gradonačelnika traži da odustane od projekta Novi Sad na vodi 1Foto: BETA/DRAGAN GOJIC/MO)

Šodroš survivor kamp uputio je otvoreno pismo Vladi Srbije, pokrajinskoj Vladi i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u kojem se zahteva da odustanu od projekta „Novi Sad na vodi“.

Ovo pismo upućeno je povodom događaja koji su se odigrali na Kameničkoj adi u petak 16. septembra, kada se na tom mestu pojavila mehanizacija Milenijum tima sa opremom za seču drveća, uz podsećanje na seču koja se tamo dogodila pre tri meseca, nakon koje je kamp otvoren.

„Šodroš Survivor kamp je nastao kao fizička zaštita Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog poluostrva, tako će i ostati dok Novi Sad i građane koji u njemu žive ne ostavite na miru“, navodi se u otvorenom pismu, uz konstataciju da su se „nezavisni stručnjaci i građani unisono izjasnili protiv“ tog projekta, te da ta borba „nije hir zgubidana, već pitanje javnog interesa“.

„Na Šodrošu, Kameničkoj adi i Ribarskom ostrvu neće ostvariti ništa od onoga što ste zamislili, a zamislili ste da od građana Novog Sada otmete javno dobro, obalu Dunava i prirodna pluća grada kako bi svoj prljavo stečen kapital pretočili u ovaj poguban i po svemu nakaradan projekat“, navodi se u pismu.

Dalje ističu da neće dozvoliti da deo grada koji slobodno koriste svi njegovi građani, daju u ruke „dvorskom investitoru Galens Investu“, uz podsećanje da ta kompanija „ograđuje Nacionalni park kako bi gradila luksuzne stanove koji će biti prodavani onima koji su davno ucenjeni“, odnosno „kasti novopečenih bogataša“.

Napominju da vlast pod hitno mora prestati sa zloupotrebom novca poreskih obveznika, rasprodajom neobnovljivih resursa i devastacijom prirode, zastrašivanjem i šikaniranjem građana, uz najavu da će u suprotnom, radikalizovati borbu, te da im ostaje jedino sila, „ozbiljnija od batinaša, kriminalaca i policije“, kako bi kampere pomerili sa Šodroša.

„Niko i nijedna mašina neće zaorati ni pedalj područja koje branimo niti će ijedno drvo biti posečeno. Ne uzdajte se u zimu, to nas sigurno neće oterati, jer zahvaljujući građanima koji nas podržavaju imamo sve što nam je potrebno da preguramo hladne dane koji dolaze. Ne uzdajte se ni u umor i pad morala, jer nas motiviše ljubav prema ovom gradu i prema našoj deci kojoj smo dužni da ne dozvolimo da ovaj grad pretvorite u betonski geto“, ističu u pismu.

U pismu su zaključili da se vlast vodi „promitivnim i banalnim metodama“ i da je „vođena patološkim motivima“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari