Ekološki problemi Bosilegrada pred evropskim zvaničnicima u Briselu 1Foto: glaspress.rs

Predstavnici udruženja „GLAS“ i „Ekokrajište“ iz Bosilegrada boravili su u Briselu, od 12. do 14. oktobra, gde su evropskim zvaničnicima predstavili lokalne i prekogranične ekološke probleme izazvane flotacijskim radovima u rudnicima olova i cinka „Podvirovi“ i „Grot“, koji se nalaze u selima Karamanica i Musulj, kod Bosilegrada.

Kako je za Danas rekao Aleksandar Dimitrov, predsednik Udruženja „GLAS“, evropskim zvaničnicima je predstavljena studija i skrenuta pažnja na „katastrofalne rezultate analiza rečnih voda i rečnih sedimenata u priobalnom području na teritoriji opštine Bosilegrad“.

„Tokom naše dvodnevne posete predočena je studija Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju iz Beograda, izrađenu na bazi terenskih istraživanja i pod rukovodstvom naučnih savetnika dr Dragane Đorđević i dr Jasmine Stevanović. U Briselu smo razgovarali i o teškoj ekonomskoj situaciji u Bosilegradu, kršenju ljudskih i manjinskih prava i sistematskoj depopulaciji ove oblasti“, kazao je Dimitrov za Danas.

Prema njegovim rečima, sastanak u Briselu dogovoren je uz pomoć bugarskog evroparlamentarca Andreja Kovačeva, a na inicijativu udruženja „GLAS“ i „Ekokrajište“ iz Bosilegrada.

„Evropski komesari i poslanici preuzeli si obavezu da se detaljno upoznaju sa problemima i da prvom prilikom posete opštinu Bosilegrad, kao i da sve te probleme uključe u izveštaj o godišnjem napretku Srbije za članstvo u EU“, istakao je Dimitrov.

Aleksandar Dimitrov i Ljiljana Vasileva, predstavnici bosilegradskih udruženja, sreli su se u Briselu sa komesarom za dobrosusedstvo i proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem, poslanikom Evropske narodne partije i predsednikom Komisije za spoljne poslove u Evropskom parlamentu Dejvidom Mekalisterom, poslanikom Evropske narodne partije i izvestiocem za napredak Srbije u Evropskom parlamentu Vladimirom Bilčikom, kao i poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon-Taubadel.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari