Ekolozi sapštili: Vazduh u Vranju najzagađeniji u Srbiji 1Foto: V. Ristić

Ekološko udruženje „BŠ“ iz Vranja na osnovu merenja kvaliteta vazduha na osnovu postavljenih uredjaja upozorava da Vranjanci udišu „najzagadjeniji vazduh u Srbiji“, posebno apostrofirajući da je na periferiji grada, u naselju Donje Vranje, gde u „poslednjih 10 dana nije bilo ni sata čistog vazduha“, navode iz ovog udruženja.

U centru Vranja prema navodima sa mernih uređaja bilo je oko četiri sata svežeg vazduha, a u naselju Tekija pet , Oglednoj stanici 10, Balinovcu 20 sati, a najviše u naselju Ćoška 27 sati, u poslednja 10 dana, navode iz Ekološkog udruženja „BŠ“ u Vranju koje odnedavno na osnovu postavljenih uredjaja meri nivo zagadjenosti vazduha na više lokacija u Vranju.

Parametri po kojima se meri zagadjenost vazduha je u mikrogramima po metru kubnom vazduha i registruje se prisustvo suspendovanih čestica (RM) koje su veće od 2,5 mikrometra.

U periodima najveće zagadjenosti, vrednosti su se kretale i do 700 mikrograma po kubnom metru vazduha, što je 15 puta više od maksimalno dozvoljene količine čestica opasnih po zdravlje, upozoravaju iz  vranjskog Udruženja „BŠ“.

Iz ovog udruženja podsećaju, da prema stavu Evropske agencije za zaštitu životne sredine, „vazduh opasan po zdravlje je onaj koji sadrži zagadjenost veću od 100 mikorgrama po metru kubnom“, kada se preporučuje izbegavanje aktivnosti u otvorenom prostoru, kao i nošenje zaštitnih maski.

Mazut i ugalj

– Glavni razlog ovako lošeg kvaliteta vazduha na području grada Vranja je pre svega u činjenici da većina javnih ustanova i preduzeća za grejanje koristi mazut, ili ugalj koji u sebi sadrži blato i glinu što je usled niskog vazdušnog pritiska dovelo do činjenice da pojedini delovi grada budu i deset dana bez čistog vazduha. Ovakvu situaciju možemo očekivati sve dok traje grejna sezona – pojašnjavaju rezultate merenja kvaliteta vazduha u Vranju iz Ekološkog udruženja „BŠ prirodno“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari