Ekspedicija Ogista Pikara na dubini od 4.000 metara 1Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina, između ostalog, preneo vest o planovima proslavljenog profesora Pikara za podvodnu ekspediciju. List Pravda istog dana posvećuje članak kursevima koji za cilj imaju pismeno osposobljavanje nepismenih lica.

Belgijski istraživač i profesor Pikar sprema se za novo uzbudljivo istraživanje, prenosi list Vreme. Pikar se proslavio čuvenim letom u stratosferu, a sada planira da istraži velike morske dubine.

Ekspedicija Ogista Pikara na dubini od 4.000 metara 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Ovo istraživanje će ga odvesti na dubinu od 4.000 metara i pripreme za ekspediciju privode se kraju. On je odavno predao nacrt za kuglu, tj. gondolu, čije je konstruisanje u toku. Nakon što radovi na njoj budu gotovi, Pikar će se u njoj spustiti u more.

Kugla je dizajnirana tako da može izdržati veliki vodeni pritisak na koji će u dubinama naići.

Za spuštanje kugle koristiće se tegovi. Nakon obavljenog ispitivanja, kada dođe vreme za povratak na površinu, ove tegove će pojedinačno odbacivati.

Problem horizontalnog kretanja rešen je motorima. Dva takva motora biće konstruisana na spoljašnjem zidu kugle i pokretaće ih električna energija iz broda koji će iz bezbednosnih razloga pratiti Pikara.

Prečnik kugle iznosiće dva metra i ona će moći da smesti dve osobe, zajedno sa svim potrebnim aparatima za merenje i ispitivanje. Predviđene su i rezerve kiseonika za 24 sata.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Raspis o pismenom osposobljavanju lica koja ne raspolažu osnovnom pismenošću je pre par nedelja stigao do škola, ustanova i raznih organizacija službenog karaktera, piše list Pravda. Ubrzo nakon toga započeta je organizacija ovog projekta.

Raspis nalaže svim nepismenim licima da se u što kraćem roku prijave najbližoj osnovnoj školi koja će ih dalje primiti kao učesnika analfabetskog kursa koji organizuje.

Kursevi osnovnih škola trajaće četiri meseca u periodu od decembra ove do aprila sledeće godine, tempom koji podrazumeva tri časa po 90 minuta.

Ekspedicija Ogista Pikara na dubini od 4.000 metara 3
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Predviđen je plan i program za ovaj ubrzani kurs koji će pokriti znanja iz oblasti državnog jezika, računa, istorije, geografije, kao i higijenske pouke.

Predavanje na kursu preuzeće nastavnici i nastavnice koji se dobrovoljno odluče za učestvovanje. Kako sam program zahteva dosta posvećenosti i uloženog vremena, oni će kasnije dobiti i honorar koji će biti isplaćen iz rezervnih sredstava.

Velika zainteresovanost za ove kurseve bila je u prvom planu kada su oni svečano otvoreni u unutrašnjosti i Beogradu. Škole “Car Uroš”, “Starina Novak”, “Vojvoda Putnik” i “Ćirilo i Metodije” samo su neke od škola u Beogradu u kojima će se kursevi održavati. Pored velikog broja prijavljenih učesnika, prijavio se i odgovarajući broj nastavnika koji je zadovoljio potrebe.

Učesnici će imati priliku da dobiju spremu za kratak vremenski period, kao i bukvare koje je darovala knjižara Geca Kon.

Juče je održana šira konferencija kojoj su prisustvovali prijavljeni nastavnici, školski nadzornici, kao i načelnik odeljenja za narodno prosvećivanje B. Krstić. Na konferenciji se diskutovalo o programu kursa i njegovom praktičnom aspektu, kao i o merama koje bi osigurale njegovu uspešnost.

Posebna pažnja obraćena je na metode rada koje su ograničene usled oskudacije sredstava. Sledeća konferencija biće sazvana ukoliko se za to ukaže potreba.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari