Elek: U srpskim sredinama pogoršana epidemiološka situacija 1Foto: Pixabay

Epidemiološka situacija u svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji se pogoršala, a broj hospitalizovanih pacijenata uvećan je za 60 odsto u odnosu na prethodnih mesec dana, izjavio je v.d. direktora Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Dr Elek je za za Radio Kontakt Plus preciziro da je u KBC Kosovska Mitrovica trenutno hospitalizovano 90 pacijenata, od kojih je 47 na kiseoničnoj terapiji.

„Nažalost, unazad dva, tri dana beležimo i određeni broj pacijenata koji su preminuli. To su pacijenti od 1934. do 1947. godišta sa komorbiditetima. Većina pacijenata koji se nalaze na lečenju imaju komorbiditete i jednostranu ili dvostranu upalu pluća“, kazao je.

Elek ukazuje da većinu pacijenata čine oni koji nisu vakcinisani, ali da ima i onih koji se vraćaju po drugi put da se leče od kovida.

„Imamo podatke da je između 33 i 34 hiljade stanovnika na KiM vakcinisano prvom dozom, između 32 i 33 hiljade drugom, a između 11 i 12 hiljada je primilo buster dozu. To je nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta. Mislim da smo izgubili zlatnu priliku da postignemo kolektivni imunitet, s obzirom na to da smo među prvima imali vakcinaciju“, istakao je dr Elek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari