Eliksir Zorka: Ne da ne izlivamo otpadne vode u Savu, mi ih ni nemamo 1Foto: Elixir Zorka

Vest da kompanija Eliksir Zorka namerava da proširi kapacitete za skladištenje opasnog i neopasnog otpada u Šapcu, izazvala je zabrinutost pa i proteste dela šabačke javnosti. Iz kompanije, čija primarna delatnost je proizvodnja mineralnog đubriva, demantuju sve navode o prekomernom zagađenju i iznose dokaze o tome da koriste najsavremenije evropske tehnologije za eliminisanje zagađenja.

„Bilo je mnogo dezinformacija i naš je cilj da ih demantujemo. Naša tehnologija, koja je francuska tehnologija iz 2013. godine, ne generiše nikakve otpadne vode. Ne da ih ne izlivamo u Savu, mi ih nemamo. Naš je proces potpuno zatvoren. Proizvodnja đubriva nema nikakav otpad osim ambalažnog, mi nemamo nikakav uticaj na životnu sredinu u tom smislu“, rekao je za N1 direktor kompanije Stefan Komazec.

On je dodao da nisu tačni ni navodi da spaljuju otpad, ističući da kotlarnica koju imaju koristi isključivo prirodni gas i da nemaju uslove, niti dozvole za spaljivanje otpada.

Za skladištenje otpada, kaže da je potpuno odvojen biznis od proizvodnje đubriva.

„Pojavile su se informacije da skladištimo amonijum-nitrat. Mi niti ga koristimo u proizvodnji, niti ga skladištimo“, rekao je Komazec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari