Najčešći prekršaji emitera u Srbiji, kada je reč o sadržajima koji mogu biti štetni po decu, odnose se na izbegavanje obaveze emitera da takve programe obeleže na propisan način – brojem koji se nalazi u crvenom krugu i na vidljivom mestu i koji treba da upućuje na minimalni uzrast dece koja mogu da prate program, objašnjava za Danas Srboljub Bogdanović, portparol Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Ovo upozorenje u formi broja u krugu trebalo bi, inače, da se emituje pre i na početku programa, i to na svakih 15 minuta u trajanju od jednog minuta. Na radiju ovo upozorenje treba da saopštava spiker ili voditelj programa.

Sem ovog prekršaja, emiteri često krše i zabranu emitovanja pojedinih sadržaja u vreme kada su dostupna deci i maloletnim osobama.

– Od juna broj svih prekršaja koji se odnose na sadržaje štetne za decu i omladinu je višestruko smanjen. Aktivnost RRA u vezi s ovim problemom je povezana sa slučajem programa „Farma“ kojim se pitanje zaštite dece i omladine od neprikladnih sadržaja nametnulo u razmerama kojih nije bilo nikada ranije – objašnjava Bogdanović.

On dodaje da je rukovodstvo televizije „Pink“, nakon intervencije RRA, i samo uvidelo dimenzije problema, što je svakako doprinelo da se smanji broj tih prekršaja, oličenih u psovanju i vulgarnom jeziku. Prema podacima za poslednji mesec, kako kaže, ti prekršaji na TV „Pink“ su gotovo nestali.

Prema njegovim rečima, Savet RRA je, međutim, ranije doneo odluku o pokretanju postupka zbog nedoličnih sadržaja u programu „Farma“. Inače, Zakonom o radiodifuziji za ove prekršaje predviđena je kazna između 300.000 i 1.000.000 dinara.

– U pogledu regulisanja problematičnih sadržaja na televiziji i radiju treba reći da je politika RRA usmerena na traženje najefikasnijeg načina da se ti sadržaji otklone i program uskladi sa propisima. Ukoliko je moguće to postići bez kažnjavanja emitera, tim bolje, a u najvećem broju slučajeva se pokazalo da je jednostavno skretanje pažnje dovoljno da emiter otkloni nepravilnost – odgovara Bogdanović na pitanje zašto do događaja na „Farmi“ RRA nije podnosila prijave protiv emitera zbog nedoličnih sadržaja.

Prema podacima koje je RRA nedavno objavila, u junu je zabeleženo svega 18 prekršaja koji mogu biti štetni po razvoj dece u programima televizijskih emitera sa nacionalnom frekvencijom, što je skoro deset puta manje nego što ih je bilo u maju. Statistika o prekršajima ove vrste pokazuje da je u prvoj polovini ove godine najviše štetnih sadržaja po razvoj dece bilo na televizijama Pink i Košava, dok je najmanje prekršaja zabeleženo na kanalima javnog servisa – RTS1 i RTS2.

Podsetimo, RRA je ranije protiv televizije Pink pokrenula prekršajne postupke zbog sadržaja u rijaliti programu „Farma“ i TV Košave zbog emisije „Luda kuća“. U RRA podsećaju da je zaštita maloletnika posebno naglašena i u odredbama Evropske konvencije o prekograničnoj televiziji, kao i u Direktivi Evropskog parlamenta i Saveta Evrope.

Smanjen i broj prekršaja Zakona o oglašavanju

Kada je reč o Zakonu o oglašavanju, Srboljub Bogdanović ističe da je bilo potrebno da RRA počne da podnosi prijave sudu za prekršaje i da je tek potom broj tih prekršaja značajno smanjen. Kako objašnjava, RRA podnosi prekršajne prijave od januara za svaki mesec i svi predmeti se nalaze kod sudije za prekršaje. Prema podacima za januar, televizija Hepi i Košava najviše su puta prekršile Zakon o oglašavanju, nakon kojih su sledile B92, Pink, RTS, dok je na Foksu i Avali bilo najmanje prekršaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari