Epidemiološkinja Verica Ilić: U sedmom talasu korone do kraja avgusta - pola miliona bolesnih 1Korona Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Epidemiološkinja Verica Ilić, koja je trenutno u karantinu i oporavlja se od kovida, izjavila je danas za N1 da ju je „zaprepastila“ brzina razvijanja simptoma, koji prođu vrlo brzo, ali istakla je da će, prema predviđanjima biostatističara, sedmi talas do kraja avgusta dati 500.000 obolelih.

To je 200.000 manje u odnosu na prethodni talas, u kojem je dominirao delta soj, rekla je ona i naglasila da je „sreća da je klinička slika blaža, ali je loše što se virus širi brže“, zaobilazi imunološke barijere, pa oboljevaju i vakcinisani, ali oni ređe završavaju u bolnici.

U avgustu ćemo, u najblažoj verziji, doći do 10.000 pozitivnih dnevno, ali se u drugoj polovini avgusta očekuje postepen, da bi u septembru ponovo došli do nove situacije, jer će se ljudi vraćati sa odmora i deca će krenuti u školu, rekla je Ilić.

Od simptoma koje je ona imala, to su bile stravična glavobolja, kijavica, bol u grlu i mišićima i kostima. Specifičnost sedmog talasa je što broj hospitalizovanih raste iz dana u dan i prema podacima koje je dobila od kolega iz Ujedinjenih protiv kovida u Batajnici je trenutno hospitalizovano 220 pacijenata, 17 je na intenzivnoj nezi, a sedam na respiratoru.

U vojnoj bolnici na Karaburmi nalazi se 27 pacijenata, što je, kako navodi Ilić, 50 odsto njenih kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari