Menjaju se ministri energetike raznih struka i profila, ali kao za inat ni jedan nije imao blage veze sa energijom. Započeto restruktuiranje EPS 2003, ne samo da nije završeno po planu 2008, nego je problem još dodatno povećan osnivanjem novog preduzeća EPS snabdevanje.

Ako se ministri i nisu razumeli u energetiku, razumeli su se u ekonomiju i običnu logiku. Svakom je trebalo da je jasno da sistem obračuna utroška električne energije nema veze ni sa jednim ni sa drugim. Kako drugačije objasniti da ovakvim obračunom skuplje struju plaća onaj ko manje troši, a posebno se pljačkaju oni koji ne troše ništa. Možda neko pomisli da nema onih koji ne troše ništa, ali je barem stotinak hiljada vikendica, praznih stanova i napuštenih preduzeća koji ne troše struju, a po ovom načinu obračuna plaćaju nekoliko fiksnih stavki koje u zbiru iznose najmanje 832 din. Godišnje to iznosi oko milijardu dinara. Pravno bi se to moglo okarakterisati kao neosnovano bogaćenje.

Osnovna zamisao da se uvođenjem zelene, plave i crvene zone pojeftini struja štedljivima i poskupi većim potrošačima je potpuno dezavuisana obračunavanjem fiksnih stavki, tako da se dobija upravo suprotan efekat. Ako neko štedi sve živo, pali samo sijalice, televizor i frižider i potroši samo 100 kWh, onda on plaća račun za struju 1.177 din, a to znači da ga jedan kWh košta 11,77 din. Sa druge strane, onaj ko se greje na struju i potroši 1000 kWh, plaća račun za struju 6260 din, što znači da jedan kWh plaća 6,26 din. Eto toliko o ekonomiji i logici.

Pita se čovek, ako je već restruktuiranje EPS-a težak i složen problem, zašto ni jedan od ministara nije ni pokušao da obračun struje dovede u normalu i zaustavi pljačku štedljivih i siromašnih. Istina, prošla ministarka je obećavala pojašnjenje obračuna, pa ni to nije uspela. Zapravo, utisak je da pojašnjenje nije ni smelo da se desi, jer bi onda delo izašlo na videlo. Moralo je da ostane zatutuljeno i zamumuljeno, kako se narod nebi dosetio jadu.

Ne treba ni pominjati još i način kamatnog računa, po kome oni jadnici, koji su bez posla i primanja ušli u katastrofalne dugove za struju, gde im kamata iznosi nekoliko puta više od stvarnog dugovanja za utrošak, pa im preti da ostanu i bez krova nad glavom kada počnu prinudne naplate. Eto kakva je naša socijalna politika i ekonomska logika. Ostaje nam samo puka nada, ničim opravdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari