Turski premijer Redžep Tajip Erdogan zatražio je juče od Nemačke veću podršku procesu evropskih integracija Turske i istakao da bi njegova zemlja mogla da ima konstruktivnu ulogu kako na Balkanu tako i na Bliskom istoku i u muslimanskim zemljama zapadne Afrike.

„Očekujemo od Nemačke da nas podrži na putu koji vodi u EU i u procesu pristupanja. Želimo da se Nemačka angažuje više nego do sada“, rekao je Erdogan na konferenciji u organizaciji berlinske organizacije Nemački savet za spoljne odnose (DGAP).

Konzervativci iz CDU-CSU kancelarke Angele Merkel su uzdržani prema ideji ulaska Turske i njenog punopravnog članstva u EU i zalažu se za „privilegovano partnerstvo“ s Ankarom. Ali, njen partner u novoj vladi, socijaldemokrate iz SPD su otvoreniji prema statusu punopravnog članstva Turske, ali su veoma odlučni po pitanju poštovanja kriterijuma za članstvo.

„Očigledno, Turska ima pravo u okviru pristupnog procesa da nastavi svoje reforme“, rekao je Erdogan, ali i dodao da Nemačka ima posebnu ulogu zbog velikog broj stanovnika turskog porekla. Erdogan je istakao da su „građani turskog porekla postali važan činilac nemačkog društva i da tu šansu treba iskoristiti“. Turski premijer je takođe istakao da bi Turska mogla da ima ulogu u sprečavanju ili rešavanju nekih regionalnih sukoba.

„Ulazak Turske u EU dao bi veliki doprinos miru u regionu i svetu“, rekao je premijer i između ostalog naveo da bi Ankara mogla da ima konstruktivnu ulogu kako na Balkanu tako i na Bliskom istoku i u muslimanskim zemljama zapadne Afrike. Erdogan je razgovarao i sa kancelarkom Merkel.

Novi problemi za medije

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) upozorio je juče da bi zakon predložen u Turskoj o kontroli interneta, ograničio slobodu medija. Po nacrtu tog zakona, turskim telekomunikacionim kompanijama bi se omogućila blokada sajtova optuženih za kršenje privatnosti. Provajderi bi dve godine čuvali korisničke podatke koji bi, na zahtev, bili dostupni vlastima. CPJ, sa sedištem u Njujorku, ocenio je da se situacija u vezi sa slobodom na internetu konstantno pogoršava u Turskoj i da bi novi zakon samo „produbio“ problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari