Eskimi, štrumpfovi, rokeri, marsovci i mnogi drugi: Koje su najbrojnije “nepoznate” nacije sa prethodnog popisa stanovništva u Srbiji? 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Pored toga što imaju pravo da se ne izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti na popisu stanovništva, građani takođe u toj rubrici mogu da se odrede kako god žele, što dovodi do niza bizarnih izjašnjavanja koja danima nakon objavljivanja rezultata popisa zabavljaju javnost.

Tako će, sasvim sigurno biti, i kada budemo saznali rezultate aktuelnog popisa stanovništva u Srbiji koji je počeo prekjuče. Ono što u ovom trenutku nije poznato je podatak da li će Džedaji ostati najbrojnija “nepoznata” nacionalnost.  U rubriku “nepoznato” se naime upisuju svi neuobičajeni odgovori građana na popisu kada je reč o izjašnjavanju o nacionalnosti.

Na popisu 2011. godine Džedaja je u toj kategoriji bilo najviše, ukupno 640. Najbrojnija “nepoznata” nacionalnost nakon te bili su Marsovci kojih u Srbiji do ovog popisa živi 268.

Lokal – patriotizam je česta pojava kada je reč o popisu pa jedan broj građana svoju nacionalnu pripadnost identufikuje sa gradom u kome živi. U većim gradovima je prisutno i izjašnjavanje tog tipa na nivou opština ali i krajeva grada u kojima se stanuje.

Nije strano, bar u Srbiji, da se jedan broj građana identifikuje i sa fudbalskim klubovima za koje navija. Pa tako u našoj zemlji  postoje i nacionalnosti “delije”, “grobari”, “radovci” i tako dalje.

Građani koji nemaju osećaj nacionalne pripadnosti ili samo žele da budu originalni u odgovaranju na pitanja popisivača se izjašnjavaju i kao vanzemaljci, zemljani, pacifisti, kosmopoliti, vilenjaci, pirati, mistici, rokeri, navijači,  Eskimi, Štrumpfovi.

Iz popisa u popis tendencija je da je takvih odgovora sve više. Na popisu održanom 2011. godine bilo ih je oko 5.000. Zanimljivo je sačekati, da li će ta brojka biti nadmašena nakon ovog popisa.

Inače, postoje i građani koji izražavaju dvojaku nacionalnu pripadnost, primera radi Crnogorac – Srbin, Mađar – Jugosloven,  Srbin – Makedonac i takvi odgovori se svrstavaju u rubriku “ostali” gde spadaju nacionalnosti koje broje manje od 2.000 pripadnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari