Etička komisija zasedala na Filozofskom fakultetu: Prijava protiv Dinka Gruhonjića vraćena na doradu, nije potpuna 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Etička komisija Filozofskog fakulteta raspravljala je danas o zahtevu Studentskog parlamenta Novosadskog uniniverziteta i ovog fakulteta o izjavama profesora Dinka Gruhonjića, ali bez konačnog predloga.

Kako saznajemo, započeta je procedura, dugo se raspravljalo, ali komisija nastavlja sa radom u narednim danima.

Prijava protiv Gruhonjića vraćena je podnosiocima na doradu jer nije potpuna i dat je rok od 30 dana da se to učini.

Procedura podrazumeva niz aktivnosti koje se moraju ispoštovati kako bi se donela konačna odluka o postojanju ili nepostojanju povrede Etičkog kodeksa.

Predstavnici ova dva parlamenta smatraju da je Gruhonjić širio govor mržnje, zbog čega mora dobiti otkaz u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Fakultet su uz pomoć studenata sa drugih fakulteta i mladića, držali u blokadi od četvrtka i nedelje, te su najavili da će doći opet kada prođe ispitni rok koji traje do 10. aprila, ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Blokada je, kako je rečeno, „privremeno“ prekinuta zbog ispitnog roka koji je počeo 1. aprila.

Student prorektor novosadskog univerziteta Damjan Vukanjac najavio je da će ukoliko komisije ne osude izjave Dinka Gruhonjića i ne okvalifikuju ih kao govor mržnje ponovo okuplja nezadovoljne studente.

Grupu koja blokira Filozofski fakultet podržali su funkcioneri Srpske napredne stranke, kao i niz ličnosti mahom nacionalističke, desničarske i proruske orijentacije.

Prema Kodeksu o akademskom integritetu, po kome postupa komisija zapravo ne postoji mogućnost da Dinko Gruhonjić dobije otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, što je bio glavni zahtev pobunjenih studenata i mladića.

Oduzimanje nastavničkog ili saradničkog zvanja moguće je u slučaju plagiranja, lažnog autorstva, izmišljanja ili krivotvorenja rezultata i autoplagiranja. U slučaju blažeg oblika neakademskog ponašanja mere su opomena, javna opomena i javna osuda.

Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu je prvog dana blokade zgrade saopštio je da je zahtev grupe mladih nemoguće ispuniti, jer se time krše Zakon o radu i Zakon o visokom obrazovanju.

Hajka protiv Gruhonjića krenula je na osnovu izvlačenja njegovih reči iz konteksta i monitranog snimka sa prošlogodišnjeg festivala „Rebedu“ u Dubrovniku.

U hajku na Gruhonjića uključio se i Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Beograda, koji je rekao da kada je reč o pretnjama Gruhonjiću, „gde deo javnosti pokušava da predstavi kako on u Srbiji nije siguran“, smatra da se njemu ništa neće desiti, „ali da bi voleo da su ga u Novom Sadu sačekali državni organi, a ne komšije koje mu prete“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari