Evropska unija je pooštrila juče sankcije Siriji i upozorila da sve veće nasilje izaziva izbegličku krizu u susednim zemljama. Ministri spoljnih poslova članica EU su na jučerašnjem sastanku u Briselu odlučili da dodaju imena 26 osoba i tri kompanije na listu na kojoj je već više od 170 pojedinaca i preduzeća za koje se sumnja da su povezane s režimom sirijskog predsednika Bašara El Asada.

Evropska unija je pojačala i embargo na oružje, pa se sad od članica EU zahteva da na teritoriji Unije pretresaju brodove i avione za koje se sumnja da prevoze oružje u Siriju.

„Našom odlukom će biti pojačane sankcije protiv Asadovog režima i biće potpomognute susedne države, uglavnom Jordan i Liban, koje će morati da prihvate veliki broj izbeglica“, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabius.

EU je zabranila izvoz oružja u Siriju u maju 2011, ali 27 zemalja su imale pravo da odluče da li da pretresaju tovar za koji posumnjaju da krši embargo.

„Sankcije su deo nastojanja da izvršimo pritisak na režim“, izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, dodajući da Unija sarađuje sa sirijskim susedima u vezi s pitanjem izbeglica. Agencija UN za izbeglice saopštila je prošle sedmice da je broj izbeglica iz Sirije gotovo utrostručen od aprila na 112.000. Arapska liga je juče obećala sto miliona dolara za Sirijce koji su bežeći od nasilja u zemlji potražili sklonište u Iraku, Libanu, Turskoj ili Jordanu.

U međuvremenu, vlasti u Siriji su juče prvi put priznale da poseduju skladišta hemijskog i biološkog oružja i tvrde da će ono biti upotrebljeno samo u slučaju napada spolja, a nikako protiv sunarodnika, izvestila je Beta. Portparol sirijskog ministarstva spoljnih poslova Dzihad Makdiši je rekao da su skladišta bezbedna i tako odgovorio na bojazan mnogih stranih zvaničnika da bi skladišta tog oružja mogla da padnu u ruke pobunjenika koji se bore protiv vlasti.

„Nikakvo hemijsko ili biološko oružje nikada neće biti upotrebljeno, ponavljam nikada neće biti upotrebljeno tokom krize u Siriji bez obzira na dešavanja u zemlji“, rekao je Makdiši na konferenciji koju je prenosila državna televizija, „Ovo oružje je uskladišteno i obezbeđuju ga sirijske naoružane snage i nikada neće biti upotrebljeno osim u slučaju spoljne agresije“, naglasio je on.

Veruje se da Sirija ima nervne agense, bojni plin, Skad rakete koje mogu da lansiraju ove smrtonosne hemikalije, kao i razno konvencionalno oružje, uključujući protivtenkovske i savremene prenosive protivavionske rakete. Vlada u Izraelu izrazila je zabrinutost da bi haos posle eventualnog pada režima Bašara al Asada mogao da omogući neprijateljima Izraela da se domognu hemijskog oružja i nije isključila mogućnost vojne intervencije kako bi se sprečio takav scenario.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari