deca vakcinacijafoto EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Broj vakcinisanih protiv malih boginja u Srbiji tokom 2020. i 2021. godine pao je na 75 odsto, objavljeno je danas povodom obeležavanja Evropske nedelje imunizacije.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije Vladan Šaponjić napomenuo je da je tokom 2020. i 2021. godine broj vakcinisanih protiv malih boginja pao na 75 odsto i da lekari nisu uspeli da spreče epidemiju malih boginja u Podunavskom okrugu, uprkos raznim aktivnostima da se taj broj smanji.

„Iz tog razloga je važno da vratimo poverenje u nauku i ubedimo ljude u istinu“, izjavio je on.

On je napomenuo da vakcinu protiv gripa godišnje primi oko 400.000 građana i da lekari teže da se taj broj poveća, naročito kod starijih i ugroženih osoba.

Kako je rekao, radi se o unapređenim, kombinovanim savremenim vakcinama napredne tehnologije kojih ima u dovoljnom broju.

Kao najčešću bolest u populaciji naveo je respirativne infekcije prouzrokovane gripom i virusnim respiratornim infekcijama od kojih svaka osoba barem jednom godišnje oboli, ali da su posebno opasne za osetljive građane.

„Situacija sa imunizacijom nije sjajna, ali se treba boriti za podizanje svesti kod građana i vraćanje poverenja u zravstvene institucije, jer ili smo pacijenti ili ćemo nekada biti“ rekao je predsednik Foruma pacijenata Srbije Marko Milovanović.

Diretktor Klinike za pulmologiju u Srbiji Mihailo Stjepanović je rekao da je rak pluća bolest od koje se najviše umire u Srbiji i dodao da je za onkološke pacijente najbitnije da se vakcinišu protiv pneumokoka i gripa.

Učesnici konferencije su izjavili da u Srbiji postoji problem sa prekomernom i preventivnom upotrebom antibiotika koji se koristi kod zubobolje i upale grla, što može da izazove rezistenciju kada pacijentima antibiotik bude bio stvarno potreban.

Naglasili su da je u tom slučaju uloga farmaceuta od velike važnosti jer bez recepta građani ne bi smeli da uzmaju te lekove.

„Opšte dezinformacije su uzele maha, doktorima se ne veruje“, rekla je doktorka Ana Jeremić iz Doma zdravlja Voždovac i dodala da su najčešće „bitke“ sa roditeljima oko MMR vakcine, što kod dece može da izazove velike štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari