Od ove godine Ministarstvo kulture Srbije prvi put se uključuje u finansiranje arheoloških istraživanja na prostoru „Mali grad Todićeva crkva“, kod Starog Kostolca, koje traju već četiri godine jer su do sada otkriveni predmeti iz srednjovekovnog perioda od nacionalnog značaja. Neki od njih su nepoznati u dosadašnjoj tipologiji keramičkog posuđa i predstavljaju evropske i svetske raritete. Ministarstvo je izdvojilo 600.000 dinara, a iz budžeta grada Požarevca je opredeljeno još 800.000 dinara, što će, kažu stručnjaci, biti dovoljno za ovogodišnje radove.

– Težište ovogodišnjih istraživanja biće stambeni horizont koji datira iz 12. veka, a nakon toga očekuje se silazak u starije i dublje slojeve vizantijskog i praistorijskog perioda. Radovi će trajati 30 dana i za to vreme očekuju se vredni nalazi jer smo do sada otkrili izuzetno značajan i veoma redak pokretan inventar kakav nije zabeležen u srpskoj srednjovekovnoj arheologiji. Pronađeno je 35 celih keramičkih posuda, od kojih su neke potpuno nepoznate u dosadašnjoj tipologiji keramičkog posuđa na teritoriji Srbije i predstavljaju raritete evropske i svetske. Pronađen je i gvozdeni šlem iz 12. veka, koji je takođe raritet na teritoriji Srbije, i obilje drugog pokretnog materijala od stakla, bronze, keramike i kostiju i samo sa ovog objekta ima preko 200 muzejskih inventara. Među njima su značajne koštane klizaljke, staklena boca koja je deformisana vatrom ali izrađena u najluksuznijoj istočnjačkoj staklarskoj tehnici. Osim pokretnog inventara, ono što predstavlja raritet dosadašnjih istraživanja jeste otkrivena hrana, kao i hemijska materija koja je nakon analize u Institutu Vinča, opredeljena kao kalcijum-karbonat sa dosta kaolina i naše pretpostavke su da se radi o materiji koja je služila u keramičarskoj ili staklarskoj industriji – ističe arheolog Dragana Spasić-Đurić.

Direktor Narodnog muzeja u Požarevcu Milorad Đorđević kaže da su dosadašnja iskopavanja pokazala da je ovaj predeo oduvek bio naseljen ljudima i da su arheolozi našli srednjovekovni grad Braničevo.

– Grad Braničevo podignut je na temeljima grada Viminakiona. U Braničevu je bilo sedište eparhije iz ranog srednjeg veka za vreme vladavine Justinijana. Nova iskopavanja potvrdiće kontinuitet života od praistorije do ranog turskog perioda. Površina ovog lokaliteta je oko dva hektara, koliko se pretpostavlja da je zahvatao i srednjovekovni grad Braničevo – kaže direktor Đorđević.

U Narodnom muzeju u Požarevcu ističu da su stručnjaci, ali i javnost posebno zainteresovana za keramičko posuđe iz svakodnevnog života pronađeno u stambenom objektu, najverovatnije u kući aristokratske porodice u utvrđenju Braničevo, koja je stradala u požaru. Arheolozi su otkrili i zrnevlje neke biljke i lepo očuvan skelet ptice, najverovatnije kućnog ljubimca. Sledi naučna obrada pronađenog materijala, a onda izložba u Beogradu, gde, kažu, vlada veliko interesovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari