Zrenjaninu je potrebna fabrika vode, čulo se za govornicom Skupštine grada i to je bilo jedino oko čega su se složili poslanici lokalnog parlamenta na prvom jesenjem zasedanju održanom proteklih dana nakon letnje pauze.

Sve ostalo – tehnologija, izvođači, finansiranje predmet su burnih rasprava koje traju više od godinu dana iako je Zrenjanin bio na korak od potpisivanja ugovora sa nemačkom firmom “Vaser Tehnik”, koja je prethodno uradila probno testiranje vode za piće. Opozicija, koju predvodi DS, optužuje vlast da pokušava da raskine ugovor sa nemačkim partnerom dok vlast tvrdi da se samo traži optimalno rešenje. Kako je javnost obaveštena, potrebna državna garancija za ovaj kapitalni projekat koji bi iznosio 25 miliona evra, gradu je stigla početkom leta, ali u međuvremenu su se pojavile dileme oko usaglašenosti domaćih i evropskih propisa o standardima za pijaću vodu.

– Predlažem da se pozove revizorska institucija za proveru dosadašnjih aktivnosti i da se pristupi izradi odgovarajuće studije izvodljivosti, koja bi konačno dovela do najboljih i najcelishodnijih rešenja za problem snabdevanja grada pijaćom vodom – zatražio je od odbornika i dobio podršku gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak.

Disonantni tonovi o ovoj temi traju već duže vreme među onima koji donose javne odluke, a pijaća voda u Zrenjaninu i dalje je sa nedozvoljenim sadržajem arsena, zbog čega je početkom dvehiljaditih godina zabranjena za piće. Većina građana nema mogućnost da kupuje flaširanu vodu, već koristi ono što se trenutno plasira u gradskoj vodovodnoj mreži uz nadu da bi do izgradnje moderne fabrike vode, ipak, jednog dana moglo da dođe. Dosadašnje aktivnosti u vezi sa izgradnjom fabrike vode su obustavljene, moglo se čuti u zrenjaninskoj skupštini, a dalje će se razmatrati nove mogućnosti za realizaciju ovakve investicije, odlučila je gradska vlast.

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti

Odbornici Skupštine grada Zrenjanina većinom glasova usvojili su Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Usvajanjem ovog dokumenta Zrenjanin se, među prvima u Srbiji, našao među 1.256 evropskih gradova koji su to do sada učinili. Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou jedan je od najvažnijih međunarodnih, strateških dokumenata u oblasti ljudskih i manjinskih prava., posebno, za položaj žena u lokalnoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari