Fenomen banatskog anti-antifašizma 1Foto: M. Pudar

Zrenjaninski socijalni forum bio je domaćin aktivistima levičarskih organizacija iz različitih gradova Savezne Republike Nemačke.

Povod za razgovor i razmenu iskustava bio je seminar a teme koje su se obrađivale bile su radničko samoupravljanje, propast Jugposlavije, istorijski revizionizam i borba protiv desničarske inicijative da se gradu Zrenjaninu promeni naziv. Dvadeset levičara slušalo je četiri predavanja a naš poznati sociolog dr Todor Kuljić ovom prilikom govorio je o fenomenu banatskog anti-antifašizma.

-U Zrenjaninu nije na delu odmereno prevladavanje prošlosti, niti debata, nego ukrajinsko-hrvatski obrazac totalnog brisanja skorašnje prošlosti, za razliku od savremene Rusije gde su veliki gradovi zadržali imena komunista. U centru Banata poslednji ostatak socijalizma je imenica Zrenjanin. Sve ostalo iz doba kada je Zrenjanin bio vodeći industrijski centar je devastirano, urušeno, privatizovano. Eksploatacija je postala normalno stanje, samo je ime grada remeti, a antifašizam se progoni. U pitanju je deonica dužeg toka anti-antifašizma u kom su kvislinzi i kraljevi rehabilitovane žrtve – stav je dr Todora Kuljića.

Aktivisti iz Nemačke naročito su se zanimali za uzroke propasti Jugoslavije, za rezultate jugoslovenskog socijalizma, kao i za njegove nedostatke.

-Socijalizam je propao zbog promene odnosa snaga između klasa na svetskom planu. Taj sistem je, međutim, bolovao i od brojnih unutrašnjih protivurečnosti, bio je nesumljivo autoritaran. Jugoslavija je bila složena višenacionalna država u kojoj su se poklapale etnokulturne razlike i stepen ekonomske razvijenosti. Savez komunista nije uspeo da povoljne međunarodne okolnosti iskoristi kako bi se osnažila država koja bi bila u stanju da se održi i posle pada berlinskog zida – naveo je politikolog Miroslav Samardžić.

O radničkom samoupravljanju u Jugoslaviji i borbi radnika Jugoremedije protiv privatizacije govorili su aktivisti Zrenjaninskog socijalnog foruma Robert Fai i Branislav Markuš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari