Tri člana UO podnela ostavke: Kandić i direktor FHP kažu za Danas - nije im prvi put 1Foto: M.M./ATAImages

Nakon što je deo zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo sugerisao da su izloženi sistemskom mobingu od strane osnivačice FHP-a Nataše Kandić, te protiv nje poneli tužbu, usledile su i ostavke, odnosno zahtevi za iste.

Naime, tri člana Upravnog odbora Fonda za humanitarno pravo odlučila su da ponesu ostavke bez mogućnosti žalbe.

Kako su naveli u saopštenju upućenom Odboru, Tin Geber, Marika Teros i Erešne Naidu Slverman pristupili su ovim pozicijama „računajući na obećanje i verujući da će se tekućom krizom u Fondu za humanitarno pravo upravljati profesionalno i bez odmazde prema bilo kom članu“.

Nasuprot tome, podnosioci ostavki ističu da su izgubili poverenje u rukovodstvo i u predsednika UO.

„Uprkos obećanjima da rukovodstvo neće preduzimati kaznene mere protiv članova, izvršni direktor je otpustio advokata Fonda, netransparentno i bez odgovarajućeg procesa, dovodeći u opasnost uspeh postojećih sudskih procesa i potencijalno nanevši dodatnu traumu porodicama žrtava“, napominju oni.

Osim toga, članovi tvrde i da ne postoji transparentnost u komunikaciji između članova Odbora ili između odbora i rukovodstva Fonda. Takođe, da izvršni direktor i predsedavajući UO ignorišu njihove zahteve, što ih, kako kažu –  sprečava da vrše svoje dužnosti.

„Izražavamo najdublje žaljenje i izvinjenje zaposlenima i nastavljamo da verujemo u misiju i važan rad Fonda za humanitarno pravo“, zaključuju članovi UO.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić objašnjava za Danas da ovo nije prvi put da dva od tri pomenuta člana podnose ostavke, te da je sa advokatom došlo do prekida saradnje zbog, kako tvrdi, njegovog neprofesionalnog ponašanja.

„Za dva člana ovo nije prvi put da daju otkaz. Oni su već davali pa povlačili svoje ostavke, uvek u skladu sa svojim odlukama. Advokat nije bio u radnom odnosu, odnosno nije bio zaposlen po Ugovoru o radu, već je imao ugovor za obavljanje određenih pravnih usluga. Zastupao je žrtve u predmetima reparacije, a porodice žrtava sa Kosova su mu još u maju otkazale agnažovanje zbog nepoverenja“, pojašnjava Kandić.

Kako dodaje, advokat je imao nameru da svoje usluge naplati duplo, zbog čega je, između ostalog, saradnja privedena kraju.

„Iako je od Fonda primao paušal, uputio je Fondu za humanitarno pravo Kosova prilično preteću poruku – da se u roku od osam dana uplate svi troškovi za zastupanje, te da će u suprotnom potraživati sredstva od žrtava – bez obzira što je bio uredno, mesečno plaćen od strane FHP. Kada mu je objašnjeno da će to biti prijavljeno Advokatskoj komori – prestalo je“, zaključuje Kandić dodajući da su mu nakon toga sve porodice sa Kosova otkazale zastupanje.

Da su ostavke na stolu za naš list potvrđuje i direktor Nenad Golčevski, ali kako kaže, o njihovom usvajanju tek će uslediti rasprava.

„Tri člana Upravnog odbora su podnela ostavke, pri čemu o njima tek treba da se raspravlja – još uvek nisu usvojene. Dvoje od njih su već podnosili ostavke u maju, a zatim ih povukli u junu. Iako ne mogu govoriti u njihovo ime o razlozima za podnošenje ostavki, smatram da unutrašnje probleme organizacije ne treba rešavati putem medija. Takođe, iznošenje u javnost neistinitih navoda posebno otežava prevazilaženje organizacione krize“, napominje Golčevski.

Kao i Kandić, direktor ističe da advokat čiji otkaz pominju članovi UO nije bio zaposlen u FHP, već da je angažovan kao konsultant da zastupa Fond u određenim predmetima.

„Pre više od mesec dana sa njim je prekinuta saradnja, o čemu su članovi Upravnog odbora bili obavešteni“, zaključuje naš sagovornik.

Podsećamo, još ranije je tužbu Višem sudu u Beogradu zbog zlostavljanja na radu podnelo osam zaposlenih u Fondu za humanitarno pravo.

Jedna od njih, Hana Popović, objasnila je za Danas da je tužba podneta protiv Fonda, ali da se odnosi na ponašanje Nataše Kandić.

To je potvrdila i osnivačica, koja je istakla da je podnošenje tužbe protiv FHP pokušaj da se prikriju nezakonite odluke Upravnog odbora i bivše direktorke FHP Ivane Žanić.

„Podnošenje tužbe protiv FHP je pokušaj da se sačuvaju plate koje je nekima od podnosioca tužbe bivša direktorka povećala za 50 odsto i da FHP krene s nekom drugom politikom prema prošlosti“, istakla je Kandić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari