FHP: Neprimereno smanjena kazna pripadniku Vojske Srbije za silovanje 1Foto: M.M./ATAImages

Fond za humanitarno pravo saopštio je danas da je odluka Apelacionog suda da pripadniku Vojske Republike Srpske Daliboru Krstoviću smanji kaznu za silovanje Bošnjakinje u Kalinoviku u avgustu 1992. sa devet na pet godina krajnje neprimerena težini dela, da se njome ne postiže svrha kažnjavanja i da je ponižavajuća za žrtvu.

U saopštenju Fond je naveo da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio osuđujuću presudu protiv Krstovića, koji je 1992. imao 20 godina, ali da je radikalno umanjio kaznu – sa prvostepenom presudom dosuđenih devet na pet godina zatvora.

„Neadekvatnim kažnjavanjem seksualnog nasilja u ratu zanemaruju se trajne posledice koje ono ima po žrtvu, žrtva se retraumatizuje, a sam zločin, kao jedan od najdestruktivnijih zločina koji se čini u ratu, minimizira se u odnosu na druge ratne zločine“, ocenio je Fond.

Presudom Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u ponovljenom postupku, Krstović je oglašen krivim za silovanje u Osnovnoj školi „Miladin Radojević“ u Kalinoviku, u kojoj su se nalazili nezakonito zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, mahom žene i deca, iz Kalinovika i okolnih mesta.

Krstović je u večernjim satima došao do škole s neidentifikovanim pripadnikom VRS, ušao u učionicu u kojoj se nalazila oštećena, pozvao je po imenu i rekao joj da izađe napolje. Nakon što je izašla, vodeći sa sobom maloletno dete, naredio joj je da vrati dete jer će ga u protivnom silovati.

Krstović je oštećenu odveo u susednu učionicu i, preteći joj oduzimanjem dece, prisilo je da se skine i potom je silovao. Nakon toga joj je naredio da se ne oblači i izašao iz učionice da bi u učionicu ušao NN pripadnik VRS te je i on silovao. Krstović je potom zapretio oštećenoj da nikome ne sme reći šta se dogodilo, jer će prvo stradati njena deca, a zatim i ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari