Fond za ulaganje u medije MDIF otvara poziv za prijave u Srbiji 1Foto:Shutterstock/Brian A Jackson

MDIF, fond za investiranje u medijski razvoj, pokrenuo je MDIF Western Balkans Fond, stratešku inicijativu koja koristi investicione i medijske savetodavne usluge kako bi podstakla rast i istrajnost nezavisnih medija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Fond investira kapital i upravljačko znanje u inovativne startape i medijske projekte u fazi rasta, koji prolaze kroz digitalnu transformaciju, ali i u zaštitu nezavisnih medija od pritiska, prenosi Radar.

„MDIF Western Balkans Fond ima za cilj da prevaziđe finansijske prepreke koje često sprečavaju rast medija“, rekla je Jelena Milošević, direktorka fonda.

Navela je da podržavaju razvoj snažnih, finansijski i urednički nezavisnih medijskih organizacija koje su podržavaju napredak svojih društava.

„Takođe, uzbuđeni smo što otvaramo naš prvi poziv za prijave za ulaganje u vlasnički kapital nezavisnih medija i digitalnih platformi duž spektra rane faze razvoja koje pružaju vesti u javnom interesu, suprotstavljaju se informacionom siromaštvu ili promovišu odgovornost i debatu. Ova prilika se poklapa sa našim angažmanom da podržimo inovativne inicijative koje oblikuju medijski pejzaž Zapadnog Balkana,“ nastavila je Milošević.

Fond koristi široku definiciju „medija“ i ohrabrujući projekte koji uključuju digitalne platforme i inovativne alate i usluge koje doprinose raznolikom medijskom pejzažu.

Prijave se zatvaraju u ponoć po srednjoevropskom vremenu 15. maja 2024. godine.

MDIF Western Balkans Fond će uložiti kapital kako bi osnažio nezavisna medijska preduzeća u regionu putem finansiranja bez ograničenja koje podstiče rast i štiti nezavisnost.

Fond ima holistički pristup ulaganju u nezavisnost medija, raznovrsnu strategiju kredita, vlasničkih i kvazi-vlasničkih ulaganja uz podršku stručnosti u medijskom poslovanju.

Fond se fokusira na tri vrste investicija:

Inovativni startapi, uključujući digitalne i inovativne načine dostave sadržaja, kao i alate i tehnologije koje podržavaju proizvode i usluge koji povećavaju sposobnost građana da pristupe informacijama.

Rast nezavisnih medija u digitalnoj transformaciji koji prolaze kroz promenu poslovnog modela.

Investicije usmerene na zaštitu nezavisnih medija sa potencijalom dugoročne održivosti putem uspešnog digitalnog razvoja, inovacija i drugih strategija rasta.

Misija MDIF Western Balkans Fonda je da se bori protiv informacionog siromaštva i ojača demokratska društva u regionu investiranjem u projekte koji pružaju osnovne informacije i žustru debatu.

Cilj je izgraditi raznoliki portfelj investicija – početne, startap i rastuće – sa fokusom na proizvod, platformu i geografsko proširenje.

Više o programu, kriterijumima za prihvat i kako mediji mogu da se prijave za finansiranje, pogledajte OVDE.

MDIF

Fond za investiranje u medijski razvoj je neprofitni investicioni fond sa sedištem u Njujorku u SAD.

Kako navode u biografiji, pružaju finansiranje u obliku kapitala i duga, uz strateške savete nezavisnim medijskim kompanijama u zemljama gde je pristup slobodnim i nezavisnim medijima ugrožen. Sa $158 miliona kapitala, od 1996. godine MDIF je investirao $316 miliona u 152 nezavisna medijska preduzeća u 47 zemalja.

Njihova ulaganja pomažu nezavisnim medijima širom sveta da prave vesti, informacije i debatu koje su ljudima potrebne da bi izgradili slobodna i prosperitetna društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari