Forum srednjih stručnih škola: Hitno doneti plan za rešavanje problema u prosveti 1Foto: Ministarstvo prosvete

Forum srednjih stručnih škola zatražio je od Ministarstva prosvete da u što hitnijem roku donese plan i program za rešavanje svih bitnih problema u sistemu obrazovanja, a naročito za suzbijanje i prevenciju nasilja.

Taj sindikat je u saopštenju podsetio da je 20. decembra prošle godine Radna grupa za prevenciju nasilja donela zaključke koje, kako kaže, više niko ne pominje, niti želi da čuje.

„Jedino je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović pri obraćanju pomenula da od petog razreda ocena iz vladanja ulazi u prosek. Iako ta mera neće dati nikakve rezultate jer obično svi na kraju godine imaju primerno vladanje. Niko ne spominje povećanje nadoknade za razredno starešinstvo kao jedne od mera za sprečavanje nasilja u školama koje je jednoglasno prihvaćeno u ukviru Radne grupe za prevenciju nasilja“, navodi se u saopštenju Foruma.

Iz tog sindikata napominju da razredne starešine za veliki broj obaveza i odgovornost koju imaju primaju naknadu od četiri odsto, što u novcu iznosi 2.655 dinara mesečno.

Podsećaju da je Radna grupa usvojila predlog da se razrednim starešinama naknada poveća na sedam odsto ili za oko 5.000 dinara, ali sve je na tome i ostalo.

„Ono što je nerazumljivo je da Ministarstvo prosvete nije našlo za shodno ni da dostavi Ministarstvu finansija neku analizu ili predlog da se obezbede sredstava za ovu namenu. Postavlja se pitanje zašto članovi Radne grupe ćute, a to su uglavnom predstavnici ministarstava prosvete, finansija, rad i brigu o porodici i druga“, piše u saopštenju.

Forum srednjih stručnih škola tvrdi da je jedan od predloga Radne grupe bio da se zabrani upotreba mobilnih telefona za vreme nastave i pitaju šta je Ministarstvo prosvete ili bilo ko uradio po ovom pitanju.

„U Holandiji će od 1. januara 2024. upotreba mobilnih telefona u školama biti zakonom strogo zabranjena, a ova praksa već važi u još nekim evropskim zemljama. U Srbiji se predlaže zakon o saobraćaju kojim se predviđa oduzimanje vozila za teže prekršaje, ali nsimo u stanju da radi boljitka dece, reda i rada, ograničimo korišćenje mobinih telefona na časovima“, navode iz sindikata.

Forum srednjih stručnih škola se zalaže da učenici koji imaju 25 neopravdanih izostanaka budu isključeni iz škole, da se uprosti procedura pri donošenju odluka jer razredni starešina nije pravnik i da ova mera bude što pre uvedena u sistem nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari