(VIDEO) Protest protiv Rio Tinta završen: Organizatori najavili da će ostati ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva 1Foto: Danas/Kristina Koprivica

Nekoliko stotina građana okupilo se ispred Vlade Srbije na dan godišnjice prve blokade protiv rudarenja litijuma na poziv Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) koji tvrdi da kompanija Rio Tinto još uvek kupuje imanja u dolini Jadra, te da na ovaj projekat nije stavljena tačka.

Prisutni demonstranti tražili su ostavku predsednika Aleksandra Vučića, ostavku premijerke, raspuštanje Vlade i „oslobađanje RTS“.

Aktivisti SEOS-a koji su se obratili okupljenima istakli su da institucije ne rade kada je u pitanju Rio Tinto, ali da rade kada treba da se hapse aktivisti koji učestvuju u protestima i blokadama.

Aktivisti su uzvikivali parolu “Rio Tinto – marš iz Srbije”.

Organizatori protesta su najavili da će ostati ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva.

Zlatko Kokanović iz SEOS-pozvao je okupljene demonstrante da izađu na ulicu. Saobraćaj je na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša blokiran, a na protestu nema većeg prisustva policije.

Aktivisti Narodne stranke nose transparent “Nećemo Rio Tinto” i zastave sa amblemima ove stranke, prisutni su i aktivisti pokreta Ne davimo Beograd.

Aktivisti Eko straže drže transparent sa natpisom „Stop ekološkom izbeglištvu“.

Aktivistkinja SEOS-a kaže da su aktivisti ekoloških organizacija pre skoro četiri meseca vladi podneli zahteve kojima traže odlazak Rio Tinta iz Srbije, usvajanje narodne inicijative o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma, bora i drugih minerala, kao i raskid svih kupoprodajnih ugovora sa kompanijama koje se bave ovom delatnošću, a zbog izostanka odgovora na ove zahteve SEOS traži ostavku predsednika i vlade, raspuštanje skupštine i oslobađanje javnog servisa.

– Mi ne želimo da učestvujemo u ubistvu zemlje i zato smo ovde, istakla je jedna od aktivistkinja.

Organizatori su napomenuli da se sa ovakvim problemima ne suočavaju samo meštani doline Jadra, već i oni iz Rekovca, Kosjerića i Levča.

Dejan Bulatović, narodni poslanik i zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Narodne skupštine, ističe za Danas da je na protestu najpre kao poljoprivrednik i narodni loslanik.

– Moram ovde da budem uz svoj narod i sa moralnog aspekta, ali i zbog drugih pitanja koja se ovde otvaraju kao što su ekologija, zdravlje cele Srbije, zaštita svih građana. Ovo je pitanje koje se ne otvara prvi put i koje smo mi otvarali i u Skupštini republike Srbije, ali do odgovora iz vlade nikada nije došlo, kaže Bulatović.

On ističe da bi ovde trebalo da budu svi poslanici, bez obzira na to da li pripadaju vladajućoj većini ili opoziciji i dodaje da će poslanici iz redova opozicije staviti na dnevni red ove teme u samoj Skupštini, ali i biti u svim žarištima po celoj Srbiji.

– Ja ću već sutra biti u jednoj opštini u kojoj meštani imaju mnogo problema u vezi sa poljoprivredom, a čija predsednica opštine neće da primi te građane. Tako je isto i u Jadru i širom Srbije, kada su u pitanju ekologija i poljoprivreda ista je stvar, kaže Bulatović i konstatuje da je važno da se ovim povodom oglasi struka, te da je problem to što struka ne može da dođe do reči na nacionalnoj televiziji.

Predsednik poslaničke grupe Narodna stranka Miroslav Aleksić kaže da se mora istrajati sa zahtevima da se promeni Zakon o rudarstvu,cda se ukinu izdate dozvole za istraživanje i eksploataciju rudnika i da se u skupštinskoj proceduri usvoji Zakon o trajnoj zabrani istraživanjalitijuma u Srbiji, ističući da ova zemlja ima i druge neiskorišćene potencijale kao što je poljoprivredno zemljište. potencijale.

– Došao sam da podržim ljude koji se bore za Srbiju koja nije rudarska kolonija, koja nije deponija za najprljavije tehnologije, koja će da brine za svoje zdravlje, za reke, šume. Mislim da je to obaveza svakog čoveka u srbiji. Ne sme se ćutati na uništavanje Srbije i ideju ove vlasti da se Srbija pretvori u rudarsku koloniju. Aleksandar Vučić i ova vlast su sluge stranih kompanija koje ovde dolaze za profitom, a oni njima ovde služe da rasprodaju srpske nacionalne interese i tome se mora stati na put. Imamo mnoge druge načine da dođemo do prihoda i da zaposlimo građane Srbije, a da ne ruiniramo našu zemlju, navodi Aleksić.

Na pitanje šta misli o novim zahtevima aktivista, koji se tiču ostavke izvršne vlasti i raspuštanja Narodne skupštine, potpredsednik Narodne stranke kaže da građani imaju pravo da zahtevaju šta god hoće, kao i da se on kao pripadnik opozicije bori protiv ove Vlade i predsednika.

– U Srbiji ne postoji vladavina prava. Građani nemaju kome da se žale. Ovi ljudi su danas na ulici zato što nema suda, nema tužilaštva, nema policije, nema nikakve pravde. normalno je da traže njegovu ostavku jer je on generator svega lošeg, zaključuje Aleksić.

Među okupljenima su i Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik Moramo-Zajedno, narodni poslanik Dejan Bulatović iz Stranke slobode i pravde (SSP) i narodna poslanica Dveri Radmila Vasić.

Prisutni su i aktivisti Brajan Brković i Miran Pogačar koji se u Novom Sadu bore protiv izgradnje na Šordošu, kao i Dušan Tufegdžić i Vladimir Terzić iz Pokreta Buđenje, koji je prošle godine inicirao apel protiv iskopavanja litijuma.

Tu su i narodna poslanica Moramo Danijela Nestorović i poslanica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.

Razlog za okupljanje je što ni posle godinu od obećane „tačke na rudnik litijuma“ u Vladi Srbije pojedini ministri i dalje najavljuju projekat Jadar za koji ekološke organizacije tvrde da će biti poguban po životnu sredinu.

Na današnji dan prošle godine građani širom Srbije blokirali su puteve u znak protesta zbog rudarenja litijuma u dolini Jadra.

Blokada je usledila nakon izostanka rekacije vlasti povodom dva protesta protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u organizaciji inicijative Kreni-Promeni, Skupštine slobodne Srbije i brojnih ekoloških organizacija koje su ukazivale da izmene zakona idu u korist kompanije Rio Tinto.

Saobraćaj je blokiran u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu i drugim gradovima.

U Novom Sadu i Šapcu zabeleženi su incidenti, a bilo je i policijskih privođenja. U Šapcu je tokom blokade mosta na Savi došlo do sukoba između demonstranata i pristalica vladajuće stranke koji su krenuli u Beograd kako bi prisustvovali skupštini SNS-a.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je nakon eskalacije protesta 8. decembra povukao Zakon o eksproprijaciji i izmenio Zakon o referendumu. Naredne sedmice, 16. decembra, Skupština grada Loznice ukinula je prostorni plan koji je uključivao ulaganje kompanije Rio Tinto u rudnik litijuma, a nekoliko dana kasnije premijerka Ana Brnabić izjavila je da su poništeni svi administrativni akti u vezi sa ovom kompanijom. Ipak, mnogi smatraju da su najave bile rešenje za gašenje protesta pred trećeaprilske izbore.

„Vlada Srbije nas je slagala jer nikada nije stavila projekat eksploatacije litijuma van snage. Samo su sa njim zastali kako bi se smirile strasti pred izbore“, kaže za Danas Danijela Nestorović, poslanica stranke Moramo – Zajedno i jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak.

„Najvažniji zakon koji u Srbiji treba da se donese je Zakon o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.To je Cerska i Kolubarska bitka naše generacije i mi, kao društvo moramo da iznedrimo snagu, da odrbanimo svoju zemlju i svoj opstanak“, kaže za Danas Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, objašnjavaući zbog čega je značajan ekološki protest ispred Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari