Sagovornici Danasa: Donošenje Zakona o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma i bora je naša Kolubarska i Cerska bitka 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Najvažniji zakon koji u Srbiji treba da se donese je Zakon o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.To je Cerska i Kolubarska bitka naše generacije i mi, kao društvo moramo da iznedrimo snagu, da odrbanimo svoju zemlju i svoj opstanak“, kaže za Danas Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, objašnjavaući zbog čega je značajan ekološki protest ispred Vlade Srbije.

Gotovo sve opozicione stranke podržavale su protest ekoloških organizacija ispred Vlade Srbije, a istovremeno podržavaju  i trajno rešavanje zabrane eksploatacije litijuma i bora u Skupštini Srbije. Neki kroz peticiju koju je Skupštini Srbije dostavio pokret Kreni-Promeni, a drugi kroz sopstvene predloge deklaracija i zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.

Parlićeva napominje da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić puka marioneta Rio Tinta i drugih multinacionalnih kompanija. On je, kako kaže, ucenjeni diktator i kao takav idealni sluga Rio Tinta, dok je direktni izvršilac Rio Tinta -Dubravka Negre, nova ministarka energetike u Vladi Sbije.

Prema njenim rečima preko gramzivih, primitivnih, agresivnih i poniznih slugeraja novih kolonizatora, Rio Tinto steže obruč oko naroda Srbije.

„Nije nam prvi put u istoriji. Imali smo okupatore i ranije. I opet ćemo ih pobediti“, poručuje Ivana Parlić.

Nebojša Zelenović, šef poslaničke grupe Zajedno – Moramo kaže da vlast gleda istraživanja javnog mnjenja, nastojeći da pronađe najbolji ugao kako da se preokrene raspoloženje građana.

„Ne postoji bilo kakva tehnologija kojom bi litijum u Jadru mogao da bude izvađen, a da naši životi, na ogromnoj teritoriji, ne budu užasno degradirani. Ogromno podzemno jezero pitke vode ispod ovog dela Srbije, kapaciteta 4,1 tona u sekundi (za 14 gradova kao što je Zrenjanin) nije moguće zaštititi. Bilo bi ugroženo postojeće vodosnabdevanje Loznice, Šapca i Beograda, kao i svih naseljenih mesta na ovom potezu. Sa druge strane, cela Vojvodina može iz ovog jezera da bude snabdevena vrhunskom pitkom vodom. Ekonomski značaj ovog prirodnog bogatstva daleko nadmašuje sve što vlast govori o potencijalnoj zaradi od litijuma“, napominje Zelenović.

Dodaje da se pored Jadra litijum istražuje i u kolubarskom, mačvanskom, užičkom, levačkom i moravičkom kraju. Svugde bi posledice bile i užasne. Prema tome, kaže,cela zemlja je ugrožena.

On poručuje da pitanje litijuma mora da bude završeno u parlamentu. Podseća da je u Skupštini predlog zakona o zabrani iskopavanja ove rude i da njegova stranka insistira da se ovaj predlog nađe na dnevnom redu odmah.

„Ili ćemo imati ovaj zakon u Skupštini, ili ćemo na ulice, mostove i puteve, pa da završimo sve ovo, kada to već nismo okončali pre godinu dana, a mogli smo“, napominje lider stranke Zajedno – Moramo.

I Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije smatra da nema sumnje da se vlast vraća na poziciju otvaranja rudnika litijuma širom Srbije po svaku cenu i samo traži povoljan trenutak da to objavi, jer je protivljenje javnosti ogromno.

„Srpski pokret Dveri je još pre dve godine sa stanovnicima Nedeljica i Loznice krenuo u borbu protiv Rio Tinta kao svetskog zagađivača i ta borba se nastavlja. U skupštinsku proceduru smo predali Deklaraciju o zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma u Srbiji i nastavićemo da insistiramo na tome kao ekološke patriote. Zabluda je da se time bave jedino zeleno-levi koji su se ovoj borbi priključili mnogo kasnije jer je ovo upravo tema za nas konzervativce koji brinemo za zaštitu životne sredine koja nam je od Boga data da je čuvamo, a ne uništavamo“, ističe Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari