Danijela Nestorović: Vlada Srbije nas je slagala da je projekat eksploatacije litijuma stavila van snage 1Foto: Beta/Miloš Miškov

„Vlada Srbije nas je slagala jer nikada nije stavila projekat eksploatacije litijuma van snage. Samo su sa njim zastali kako bi se smirile strasti pred izbore“, kaže za Danas Danijela Nestorović, poslanica stranke Moramo – Zajedno i jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak.

Dodaje da je to i razlog zbog koga prisustvuje ekološkom protestu i podržava ljude kojima preti rekolacija ukoliko se nastavi sa iskopavanjem litijuma.

Prema njenim rečima, novim izjavama na „istorijskoj šestoj skupštinskoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine, koja je održana u potpunoj suprotnosti sa Poslovnikom parlamenta, postalo je jasno da se projekat Jadar nastavlja“.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/poceo-protest-protiv-rio-tinta-gradjani-okupljeni-ispred-vlade-srbije-traze-tacku-na-rudnik-litijuma/

„Prostorni plan Srbije 2021-2035 će izgleda biti misija ove vlasti. Pretvoriće Srbiju u rudarsku koloniju. A njihova strateška partnerstva su zapravo strateške pljačke. Prikazivanjem lažnih činjenica ekonomskog rasta, poratsta stranih investicija, davanjem strancima ( ovde mislim na kineske kompanije) zemljišta u trajno vlasništvo, očigledno je da ova vlast čini sve samo kako bi se održali na vlasti. Narod je ovde potrošna roba“, napominje Nestorovićeva.

Sagovornica Danasa napominje da je pritisak stranih kompanija veliki, jer su nam ekološki uslovi jako nisko postavljeni.

„Cena rada je niska, visok je nivo korupcije i onda je to pogodno tle za velike projekte stranih kompanija sa prljavim tehnologijama koje se više nigde ne koriste, ocenjuje Nestorovićeva,a Biljana Stojković , kopredsednica strankee Moramo Zajedno kaže Biljana Stojković da se od prvog dana navodnog odricanja od rudnika znalo da je to bila režimska laž.

Prema njenim rečima, pripremali su se za izbore i njihova mašinerija laži i obmana radila je punom parom.

„Sada su svi upregnuti u peglanje obećanja koja nikada nisu ni bila istinita. Skupština je stavljena u funkciju negacije narodne inicijative protiv iskopavanja litijuma i bora, uprkos Zakonu koji je sama izglasala. Sve je ovo maketa države koja je u službi kapitala i sopstveničkih interesa pojedinaca iz vladajuće stranke, a na štetu naroda i zemlje.“, kaže Stojkovićeva .

Dodaje da današnji protest jeste poziv na uzbunu i poruka režimu da se bez borbe nećemo predati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari