FPN vratio ugled kuće demokratije: Sagovornici Danasa o izborima za Studentski parlament 1Foto: Jovana Stanković/ Danas

Na jučerašnjim izborima za Studentski parlament Fakulteta političkih nauka nakon četiri godine u parlamentu kontraverzna organizacija Evropski studentski forum nema većinu. Ovi izbori su privukli veliku pažnju javnosti i akademske zajednice.

Koalicija Demos x USSR osvojila je 13 glasova, time što je dobila glasove međunarodnog i politikološkog smera, dok je koalica ESF x TIM osvojila glasove novinarskog i socijalnog smera.

Predstavnici obe koalicije su pomno čekali rezultate glasanja, a po proglašenju istih predstavnici Demosa su počeli da skaču i da se raduju.

Izašli su sa fakulteta uzvikujući „FPN je slobodan“.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Emilija Milenković ističe da su na FPN-u postojale dve najjače studentske struje, jedna povezana sa Srpskom naprednom strankom i druga koja je poprilično kritički nastrojena prema istoj i koja ne želi nikakav stranački uticaj u parlamentu.

– Profesori su nam u svemu puno pomogli, takođe i ProGlas koji je držao tribine o važnosti studentskih izbora, ali i mi smo bili izuzetno glasni, stalno smo zvali studente da izađu na izbore. U velikom broju su izašli i ta izlaznost je zapravo nas dovela do pobede i spasila FPN da ponovo vrati ugled kuće demokratije, navodi Milenković.

Ona objašnjava da su ovi izbori bili duplet državnim izborima, i da dokazuju da je promena u državi moguća, poput ove koja se dogodila na fakultetu.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta i kopredsednica stranke Zajedno, kaže da je pažnja koju su ovi izbori dobili izuzetno zaslužena.

– Mladi koji žele da učestvuju u studentskim izborima su se aktivirali, a za to do sada nisu imali priliku zato što je Studentski parlament već dugo godina zarobljen od Srpske napredne stranke. Ova pobeda je više nego važna za osvajanje slobode i pluralnosti u studentskom organizovanju, navodi Stojković.

Narodna poslanica i docentkinja na Fakultetu političkih nauka Biljana Đorđević ističe da su ovi izbori od izuzetne važnosti.

– Omogućili su studentima kojima je uskraćivano pravo da uopšte učestvuju na izborima i da uprkos nepravdama koje su doživeli, nađu načina da pobede i vrate pluralizam u Studentski parlament. S obzirom na prljavu kampanju ESF i protiv kolega studenata i profesora i najveći broj žalbi na izborni proces u istoriji studentskih izbora, značajno je za budućnost i zdravlje studentskog organizovanja što su izgubili izbore, kaže Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari