Ratna avijacija Francuske bombardovala je skladišta goriva i baze radikalnih islamista na severu Malija, čime se francuska vojna intervencija u ovoj zemlji premešta sa gradova na skrovišta ekstremista u Sahari. Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus rekao je juče radiju Frans-Inter da su vazdušni napadi izvedeni u regionu Kidal duž granice sa Alžirom, i to drugu noć zaredom. Ekstremisti „ne mogu tamo da ostanu dugo, osim ako nemaju neki način da dođu do novih zaliha“, rekao je Fabijus.


Francuski „miraži“ i „rafali“ tukli su od subote uveče do nedelje ujutro kampove za obuku ekstremista, kao i njihova skladišta oružja i goriva. Do napada je došlo severno od grada Kidali i u regionu Tesalit. Francuska vojna intervencija u Maliju počela je 11. januara kako bi se zaustavilo napredovanje radikalnih islamista povezanih sa Al Kaidom ka jugu zemlje.

Armije Francuske i Malija isterale su ekstremiste iz ključnih gradova na severu, uključujući drevni Timbuktu, a Francuska sada želi da kontrolu nad ovim gradovima prebaci na trupe iz okolnih afričkih zemalja koje su združene pod mandatom Ujedinjenih nacija. „Želimo da naše trupe u gradovima koje držimo brzo budu zamenjene afričkim snagama“, rekao je juče Fabijus.

Na pitanje novinara da li bi se francuske trupe mogle povući iz Timbuktua i predati ga snagama iz afričkih zemalja do danas, Fabijus je odgovorio: „Da, to bi se moglo desiti veoma brzo. Radimo na tome, jer nam nije namera da ostanemo tamo na duži rok“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari