Francuska bi mogla da promeni mere deportacije mladih imigranata koji bez dokumenata borave u toj zemlji posle skandala koji je izazvalo proterivanje 15-godišnje Romkinje s Kosova. Francusko predsedništvo najavilo je mogućnost uvođenja izuzeća od proterivanja ilegalnih imigranata ne samo u školi, već i tokom „perioda školskog života“ kako bi se izbeglo da deportacija prekine obrazovanje mlade osobe.

Komisija koja je istraživala ovaj slučaj, trebalo je juče da predstavi svoje zaključke vladi, a najavljeno je da će vlada izneti svoj stav tokom vikenda. Ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals, oštro kritikovan zbog ovog slučaja, odlučio je da skrati poruku Antilima i vrati se u Pariz.

Leonardu Dibrani je 9. oktobra francuska policija uhapsila pred školskim drugarima da bi je proterala nazad na Kosovo zajedno sa ostalim članovima njene porodice, kao ilegalne imigrante. Slučaj je izazvao brojne kritike i veliku polemiku u Francuskoj, a hiljade srednjoškolaca podržalo je protestima svoju vršnjakinju. đaci pedesetak srednjih škola, među kojima 23 pariskih, juče su opet protestovali na ulicama francuskih gradova.

Porodica Dibrani odbijala je da napustu Francusku, pa je policija privela oca i proterala ga na Kosovo 8. oktobra. Privedena je i majka i petoro dece, a jedna od ćerki je bila na školskoj ekskurziji zbog čega je policija sačekala školski autobus i po povratku sa ekskurzije pokupila devojčicu. Leonarda, njene sestre i braća vraćeni su na Kosovo 9. oktobra.

Uhapšeno 78 Sirijaca na Rodosu

Atina – Policija je na grčkom ostrvu Rodos uhapsila 78 migranata za koje se veruje da su sirijski državljani. Grčke vlasti nisu saopštile identitet uhapšenih, ali su mediji javili da je reč o Sirijcima. Migranti su do grčke obale stigli iz Turske. Policijska potraga za ilegalnim migrantima trajala je dva dana, pošto je obalska policija pronašla jedan turski brod i uhapsila dva člana posade koji su se pripremali za povratak u Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari