Francuski parlament je glasanjem u Senatu, usvojio zakon kojim se na javnom mestu zabranjuje nošenje muslimanske marame koja pokriva lice. Zakon stupa na snagu tek na proleće 2011. godine. Francuska, u kojoj prema zvaničnim procenama lice u potpunosti pokriva oko 1.900 muslimanki, postala je tako prva evropska zemlja koja je uvela takvu zabranu. Slična mera je trenutno predmet parlamentarne diskusije u Belgiji.

U tekstu se ne spominje direktno marama koja u potpunosti pokriva lice, već se zabranjuje „prikrivanje lica na javnom mestu“, što znači na ulici i mestima otvorenim za javnost kao što su prodavnice, kafići, gradski saobraćaj, parkovi, ali i opštine, škole, bolnice. Žene koje budu pokrivale lice nikabom, koji ostavlja slobodne samo oči ili burkom koja pokriva čitavo telo, uključujući i celo lice, moraće ubuduće da plate kaznu od 150 evra ili da pohađaju kurs o građanskom vaspitanju. Svakoj osobi koja bude primoravala žene da pokrivaju lice i telo, preti kazna od godinu dana zatvora i novčana kazna od 30.000 evra.

Evakuisan Ajfelov toranj posle dojave o bombi

Pariska policija evakuisala je sinoć Ajfelov toranj i njegovu okolinu zbog dojave o bombi, prenela je agencija AFP. Veliki broj pripadnika policije u mirnoj atmosferi evakuisao je, sinoć posle 21 čas, Ajfelov toranj i njegovu okolinu, gde se nalazilo oko 25.000 osoba, potvrdio je jedan neimenovani izvor iz policije. Evakuacija je počela posle anonimne telefonske dojave o postavljenoj bombi i otkrivanja „sumnjivog paketa“, rekao je taj izvor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari