Francuzi provode više vremena spavajući, jedući i kupujući nego drugi narodi, čime su opravdali reputaciju bonvivana, otkriva najnoviji izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Istraživanjem su obuhvaćene životne navike i pokazatelji društvenog napretka poput poverenja i tolerancije u 34 države članice OECD.


Rezultati pokazuju da Francuzi u proseku spavaju osam i po sati, čime su dobili titulu najodmornijeg naroda koji se ponaša u skladu sa savetima lekara i psihologa. Mada na konzumiranje hrane i kupovinu troše znatno manje vremena – u proseku dva sata dnevno, građani Francuske pobedili su i u tim kategorijama. Takav rezultat ne predstavlja iznenađenje budući da su „gastronomska čuda“ jedan od aduta te zemlje, kao i ritual okupljanja ljudi za stolom, jedan od tradicionalnih načina za jačanje porodičnih, prijateljskih, ljubavnih i drugih veza.

Većina Francuza započinje dan konzumirajući kroasane ili neku drugu vrstu peciva koje se služi uz kafu ili toplu čokoladu, dok se ručak doživljava kao razonoda i „slatka dokolica“. Mnogi od njih radnim danima odlaze u restorane iz kojih se zavodljivo širi miris mesa, ribe, sireva i slatkiša, a vikendom uglavnom ručaju u svojim domovima. Taj obrok leti se ne može zamisliti bez salata, dok se zimi uglavnom služe tople supe. Deca po povratku iz škole često za užinu biraju hleb sa džemom ili čokoladnim namazima i čašu mleka, dok oni stariji uz večeru konzumiraju vino, napitak po kojem je njihova država planetarno poznata.

Kao jedan od razloga zbog kojih Francuzi provode više vremena za stolom ili u kupovini od drugih naroda, poznavaoci prilika neretko navode i podatak da u toj zemlji postoji viševekovni ritual odlaženja na velike pijace „pod otvorenim nebom“ u centru grada ili sela, kao i brojne male prodavnice koje nisu izgubile bitku sa hipermarketima, često smeštenim izvan gradske zone. Ilustracije radi, pre odlaska na posao ljudi uglavnom kupuju baget i ostale vrste hleba u lokalnim pekarama, u vinskim regijama poput Šampanje napitak od grožđa nabavlja se u vinarijama, dok se u lukama u blizini dokova nalaze tezge sa ribom i rakovima. Mada je nedeljom većina prodavnica zatvorena, cvećari tog dana zadovoljno trljaju ruke jer postoji široko raširena praksa kupovine cveća rođacima ili prijateljima koji pozovu goste na ručak, a slična situacija je i sa poslastičarima koji vikendom imaju mnogo mušterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari