Gazivodska brana bezbedna, primenjuje se redovna procedura blagog ispuštanja 1Foto: Poplave u Novom Pazaru

Brana na Gazivodama je bezbedna i nivo vode u jezeru može da raste još metar i po do dva, ali radi predostrožnosti na vreme je otvoren preliv i to samo jedno od četiri predviđena polja, objavio je večeras portal Kossev.

U pitanju je kontrolisano ispuštanje vode, a u preduzeću Ibar Lepenac se nadaju poboljšanju situacije već sutra, jer se primećuje opadanje nivoa vode bujičnih reka koje se slivaju u jezero.

Stručnjaci koji kontrolišu bezbednost i ispravnost funkcionisanja obe brane u Zubinom Potoku navode da nema mesta panici i da se radi o standardnim predviđenim procedurama koje se preduzimaju kada raste nivo vode.

Direktor JP „Ibar“ Marko Vulović rekao je da situacija nije alarmantna, jer se na vreme krenulo sa ispuštanjem vode i kontrolom talasa.

Trudimo se i, naravno, trudićemo se i dalje da razvučemo to koliko se može, dok ne prođe dotok koji stiže iz pravca Crne Gore i Ribarića, to nam je prioritet, rekao je Vulović.

Prema njegovim rečima, akumulacija Gazivoda nije dostigla maksimum, iako jeste pređena prelivna tačka.

Nasipna brana jezera Gazivode visoka je 107 metara, u širini od 460 metara i dužini 408 metara, podseća portal.

Obilne padavine koje već dva dana ne prestaju izazvale su poplave širom Kosova, a na Severu je situacija najozbiljnija u područjima korita reke Ibar, kojim se puni Gazivodsko jezero.

U opštini Zubin Potok najteža situacija je u Jagnjenici, dok su sela Dren, Prevlak, Crepulja i Jabuk odsečeni od ostatka opštine.

Putevi do Zubinog Potoka iz pravca Kosovske Mitrovice sa obe strane su blokirani, ali se može doći preko Pridvorice.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/mediji-tri-osobe-upale-u-reku-u-novom-pazaru-za-dve-se-jos-traga/

Niže niz Ibar, najalarmantnije danas popodne i večeras je u Bošnjačkoj Mahali u Kosovskoj Mitrovici, i u Zvečanu, a poplava ima i u Leposaviću.

Iz naselja Bošnjačka mahala u toku dana evakuisani su stanari iz 11 stambenih zgrada, oko 120 porodica, od kojih je više od 30 ljudi smešteno u Studentskom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari