Četvrte godine od smrti prerano preminulog pesnika i urednika Radio Beograda Dragomira Brajkovića objavljena je, u izdanju RTS, zbirka njegovih pesama Glasom svojim.

 Posebnost ovog izdanja je kompakt-disk koji ide uz knjigu, na kome je zabeleženo kako pesnik kazuje svoju poeziju, a oni koji su imali prilike i uživo da ga slušaju znaju da se radi o još jednom retkom i izuzetnom Brajkovićevom daru. On je, naime, pesme govorio bolje ili makar jednako dobro kao najbolji dramski umetnici i istovremeno ih na taj način najtačnije tumačio slušaocima.

„47 Brajkovićevih pesama, koje je on pročitao u studiju radija samo tridesetak dana pred iznenadnu smrt, danas doživljavamo kao testamentarni samoizbor. On ima početak u mladićkom manifestu Dok ti pevaš i kraj u elegiji Sa ocem, po rastanku“, primećuje u predgovoru knjizi jedan od priređivača Đorđe Malavrazić. Pesme u Glasom svojim reprezentativan su izbor iz svih pesnikovih zbirki, postavljene ne hronološki već date u jednom novom skladu. Ovom Brajkovićevom zbirkom, nastalom uz pomoć njegovog saradnika i takođe priređivača Velibora Žujovića, dodat je još jedan ton velikom pesnikovom poduhvatu poetsko-radijske simfonije. Naime, poslednja knjiga koju je sam Brajković priredio bila je Glasovi neumrli, velika antologija pesnika, takođe objavljena kao knjiga i kao kompakt-disk na kome su zabeleženi gotovo svi naši značajniji pesnici kako sami kazuju svoju poeziju. Njome je Brajković zaokružio svoja dva poziva u kojima je glas presudno sredstvo – pesnički i radijski. Zbirka njegove poezije, objavljena na isti način, svojevrsni je produžetak njegovog dela i trajna posveta pesniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari