Nirvana UnpluggedFoto: Nirvana Unplugged/YouTube snimak ekrana

Sudeći po svemu, devedesete su bile dramatično-transformativni period za muzičku industriju. Kako bi tu kompleksnost sagledali iz današnje perspektive Far Out magazin pravi muzički vremeplov i donosi spisak najboljih pesama od pre 30 godina, obajvljenih 1994.

U tom periodu nastaje prvi kompakt disk koji ostavlja vinil iza sebe, a navike slušanja muzike evoluiraju paralelno sa razvijanjem žanrova.

Tokom osamdesetih godina, pojava hip-hopa i sint-pop muzike postavila je temelje za uzbudljivo desetleće u alternativnom rok zvuku. Nirvana popularizuje grunge, shoegaze muziku My Bloody Valentine, a devedesete postaju svedok nastanka intrigantnih hibrida poput folktronike i trip-hopa. Elektronska muzička scena uživala je u periodu prosvetljenja sa rejverima, dok su eksperimentalni producenti poput Aphex Twina gurali granice ambiijentalne muzike.

Danas se vraćamo 30 godina unazad kako bismo konstatovali fantastičan talas muzike koji nas je zapljsnuo 1994. godine. Ta 1994. godina ugledala je dolazak nekoliko seminalnih i vanvremenskih albuma, ali je takođe bila i godina velike tragedije, jer je 5. aprila 1994. Kurt Cobain je izvršio samoubistvo nakon godina unutrašnjih borbi povezanih sa slavom i zavisnošću.

Nekoliko meseci ranije, Nirvana je posetila MTV kako bi izvela svoj monumentalni ‘Unplugged’ set. Taj set ostaje spomenik – live album i poslednja počast jednom od najpopularnijih umetnika decenije.

Po pomirenju sa gubitkom, neki od najbližih saveznika Cobaina počeli su da govore o svojim osećanjima. Među njima bio je Michael Stipe iz R.E.M.-a, koga je Cobain obožavao tokom osamdesetih pre nego što su postali prijatelji. Pevač i tekstopisac iz Atlante ulio je svoje emocije u dirljivu pesmu ‘Let Me In’ sa albuma ‘Monster’ iz 1994.

„Bilo je mnogo telefonskih poziva pre tog jednog zamišljenog“, rekao je Stipe jednom prilikom o ‘Let Me In’ i njenom tragičnom subjektu. „Pokušavao sam zaista da ga izvučem iz veoma, veoma mračnog mesta. Svi smo to znali, i činili smo sve što smo mogli da pomognemo – ali nije bilo dovoljno. Tekst sam napisao za pet minuta i snimio ga u istom roku. Bila je to naša – moja – molba Kurtu. Nažalost“, kazao je umetnik, a prenosi Far Out Magazine.

Uključujući pesmu ‘Let Me In’ od R.E.M.-a i ‘Unplugged’ obradu pesme ‘Where Did You Sleep Last Night’ od Nirvane, Far out pravi plejlistu 30 najboljih pesama iz devedesetih. Od Britpopa do hip-hopa, pokušavajući da da listu načine što raznovrsnijom, vodeći računa da ne ponavljaju izvođače.

Evo liste:

https://www.youtube.com/watch?v=WdAcS4c0-Qkž

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari