Kobejnova beskrajna podrška altervnativi i pank bend koji je frontmen Nirvane pokušao da asimiluje 1Kurt Kobejn (Kurt Cobain) Foto: Youtube/Screenshot

Nirvana možda jeste gurnula grandž i alternativnu muziku u mejnstrim, ali frontmen benda Kurt Kobejn uvek je bio i ostao ljubitelj autsajderske muzike.

Iako su ga, kao i većinu umetnika, inspirisale legende poput Bitlsa i Dejvida Bouvija, on se divio nebrojanim muzičarima koji su bili manje komercijalno isplativi.

Kako piše Far out magazin, frontmen Nirvane imao je beskrajnu ljubav prema andergraund muzičkoj sceni, posebno pank zvuku. Jednom je bend Wipers imenovao kao jedan od svojih omiljenih bendova, a i tri njihova albuma, Is This Real?, Youth of America i Over the Edge, kao deo liste svojih omiljenih albuma. Kobejn je opisao bend kao „portlandski pank bend koji je osnovao Greg Sejdž kasnih sedamdesetih i izdao možda četiri ili pet albuma“.

Kobejn je bio toliki obožavatelj grupe da je čak „pokušao i da ih asimiluje“. Ali uticaj Wipersa se proširio i izvan Nirvane – oni su takođe uticali na Kobejnovu ženu i frontmenku grupe Hole Kortni Lav, kao i na još jedan od omiljenih Kobejnovih bendova, Melvins.

– Prva dva njihova albuma su potpuni klasici i uticala su na Melvinse i sve druge pank rok bendove. Oni su još jedan bend koji sam pokušao da asimilujem. Njihove pesme su bile tako dobre – kazao je Kurt jednom prilikom.

Kobejn je posebno cenio pevača i gitaristu Wipersa Grega Sejdža, primetivši da je on prilično „romantičan, tih, vizionarski tip“.

– Šta više da kažem o njima? Pokrenuli su Sijetl grunge rok u Portlandu, 1977. Nirvana je čak obrađivala dve pesme Wipersa, „D-7“ i „Return of the Rat“, kako bi odala počast njihovom uticaju. Kao rezultat toga, portlandski pank rokeri su stekli širu publiku – kazao je svojevremeno Kobejn.

Međutim, njegov pokušaj da se oduži Melvinsima za njihov muzički uticaj bio je manje uspešan. Bend ga je angažovao da producira peti studijski album Melvinsa – Houdini, ali ga ubrzo i otpustili zbog Kobejnovog problema sa zloupotrebom supstanci. Bez obzira na to, Nirvanin komercijalni uspeh je nastavio da pruža šire mogućnosti i veću publiku alternativnim bendovima. Kao što je frontmen Melvinsa Baz Ozborn priznao: „Bendovi „sa leve strane“ su dobijali ugovore jer su Nirvana i Soundgarden prodavali tone ploča“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nirvana (@nirvana_official__)

Nastavivši da koristi svoju vidljivost za promociju umetnika autsajdera, Kobejn je ustoličio još jedan od ključnih momenata u istoriji alt kulture obukavši majicu sa prinotm umetničkog rada „Jeremiah the Innocent“ lo-fi muzičara Danijela Džonsona sa njegove kasete Hi, How Are You, i gotovo od umetnika napravio kult.

Kobejn je bio i veliki borac za prava žena. Smatrao je da je japanska ženska pank grupa Shonen Knife najbolji bend na svetu i pozvao ih na turneju sa Nirvanom. Čak je i sopstveni nastup, koncert u Buenos Ajresu upropastio kako bi dao svoju podršku grupi The Breeders, ženskom bendu prema kome se publika seksistički ponela.

Far out magazine na kraju zaključuje da su Kobejn i i Nirvana rođeni iz tih alternativnih voda, pod uticajem Wipersa i Melvinsa. Shodno tome, Kobejnova podrška andergraundu nije imala granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari