Neuništivi Melvins slavi 40 godina postojanja koncertom u Tvornici Kulture 1Foto: Brandon Nagy / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan od najuticajnijih i najglasnijih bendova američke indie scene, neuništivi Melvins, dolaze u Tvornicu kulture 14. juna u sklopu turneje kojom obeležavaju 40 godina rada, piše Jutarnji list.

Veličina sastava se može sagledati u činjenici da je njihov zvuk direktno zaslužan za nastanak grandža i čiji je spori tempo i eksperimentalni metal bio inspiracija bendovima Sijetla, a kasnije se njihovi uticaji mogu primetiti i kod bendova kao što su Tool i Boris.

Na zvuk Melvinsa uticale su grupe poput Black Sabbath, Black Flag, Swans, Flipper… Međutim, kategorizacija kao i sam zvuk Melvinsa, je težak.

– Za Melvinse je 90-tih bila poznata izreka da je svatko tko je bio na njihovom koncertu dan kasnije kupio gitaru i osnovao band – piše Jutarnji list najavljujuću koncert kojim bend promoviše prošlogodišnji, 25. studijski album „Bad Mood Rising“.

Jutarnji istuče i to da nakon 40 godina bend i dalje predvode mitske figure nezavisne scene, gitarista i pevač Buzz Osborne i bubnjar Dale Crover uz koje je od 2015. basista Steven Shane McDonald.

– Mada su inicijalno započeli kao hardcore punk grupa njihov zvuk se kroz desetljeća mijenjao i širio jer su šarali od sludge i alter metala, noisea, grungea, stoner, eksperimentalnog i jazz rocka, pa sve do avangardne glazbe. Ipak, možda najveća ostavština je dubok utjecaj na stvaranje i razvitak grandža, pa ih tako u svoje glazbene uzore stavljaju divovi poput Nirvane i Soundgardena, ali i mnoštvo drugih bendova iz Sijetla. Melvins su snažno dobacili i do drugih žanrova, pa ih na popis svojih utjecaja stavljaju bendovi kao što su Tool, Sleep, Sunn O))), Mastodon, Lamb Of God, Isis, ali i glazbenici kao što su Mike Patton ili vokal Slipknota Corey Taylor – ističu iz Jutarnjeg lista i dodaju da su ipak, u odnosu na većinu izvođača iz Sijetla oni ostali duboko zakopani u undergroundu, van bilo kakvih komercijalnih struja, ali naoružani zidom buke koji s godinama samo dobija na čvrstini. Takvo je i novo izdanje, dodali su, – hvaljeni „Bad Mood Rising“ na kojem su, u 14 minuta dugačkoj „Mr Dog Is Totally Right“ ugostili Dylana Carslona iz grupe Earth.

A pošto Srbiju iz vrlo opravdanih razloga često zaobiđu oni najfenomenalniji sa scene koje treba bar jednom doživeti uživo, ostaje nam da se vidimo u Tvornici Kulture u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari